Sosyal Medya

Dünya

Panama belgeleri Kremlin'i kızdırdı

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Panama sızıntılarının hedefinin Rusya ve temelinde Putinofobi olduğunu söyledi



Rusya Yönetimi dünyada geniş yankı uyandıran "Panama Belgeleri" sızıntısına sert tepki göstererek asıl hedefin ülkenin lideri Vladimir Putin olduğunu savundu.

AFP'nin haberine göre; Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Panama Belgeleri üzerinde çalışan araştırmacı gazetecilerin eski ABD'li yetkililer ve istihbarat servisi ajanları olduğunu öne sürdü.

"Biz bu sözde gazeteciler topluluğunu biliyoruz" diyen Peskov, "Gerçek meslekleri gazetecilik olmayan birçok gazeteci var: ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan birçok yetili, CIA ve diğer gizli servislerden ajanlar..." ifadelerini kullandı.

Sızdırılan belgelerin Rusya lideri Putin'i hedef aldığını savunan Peskov, "Ana hedef; Putin, Rusya, ülkemiz, istikrarımız ve gelecek seçimler" diyerek, belgelerde Rusya lideri ile ilgili yeni ya da somut bir şey olmadığını öne sürdü.

Peskov sözlerine öyle devam etti:

"Bu Putinofobi öyle bir noktaya vardı ki, doğrusu, Rusya hakkında, Rusya'nın herhangi bir eylemi ya da başarısı hakkında iyi bir şey söylemek tabu haline geldi. Kötü şey söylemek bir zorunluluk, birçok kötü şey... Söyleyecek kötü bir şey olmayınca da uydurmak zorunlu. Bu bizim için çok açık."

Dünyanın gizliliğe en önem veren hukuk firmalarından biri olan Panamalı Mossack Fonseca'ya ait olduğu öne sürülen 11 milyonu aşkın gizli belge sızdırılmıştı.

Belgelerde dünya liderleri ve ünlülerin vergi kaçırmak ve para aklamak için hangi yollara başvurduğuna ait kanıtlar olduğu iddia edildi. En dikkat çeken isim ise Rusya lideri Vladimir Putin...

Belgelerde, Putin’in yakın çevresinde bulunan isimlerin 2 milyar dolarlık bir hacmi yönettikleri görülüyor. Panama Papers’ta Putin’in yakın arkadaşı Sergey Roldugin’in adı öne çıkıyor.

PANAMA BELGELERÄ°NDE PUTÄ°N

Açıklanan vergi kaçakçılığına iliÅŸkin belgeler içerisinde, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in yakın arkadaşı müzisyen, viyolonselist Sergi Roldugin’e ait offshore banka hesaplarının olduÄŸunu, vergi kaçırmak için yapılan yaklaşık 2 milyar dolarlık para transferinin Putin’e kadar uzandığı iddia edildi.

Putin’in yakın arkadaÅŸlarının, "kendisinin himayesinde olmaksızın gerçekleÅŸtiremeyecekleri çok sayıda anlaÅŸma üzerinden milyonlar kazandığı” ifade edilirken, Putin’in ailesinin de bu mali akıştan faydalandığı iddiasına yer verildi.

Putin’e kadar ulaÅŸan ve offshore hesaplar üzerinden iÅŸleyen para akışının, Panama’dan Rusya’ya, Ä°sviçre’ye ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne kadar geniÅŸ bir ağı kapsadığı belirtildi. Bu mali akışın içerisinde Putin’in kızı Kateria’nın, 2013 yılında St. Petersburg’da düğününün yapıldığı kayak tesisinin de adının geçtiÄŸi vurgulandı.

Putin’in yakın arkadaşı müzisyen Roldugin’in, yıllık karı 800 milyon doların üzerinde olan Rusya’nın en büyük reklam ajansı Video International’ın yüzde 12 hissesini elinde bulundurduÄŸu belirtildi.

Roldugin’in aynı zamanda Rus kamyon üreticisi Kamaz’da “gizli azınlık hissesine” sahip olduÄŸu, bu ÅŸirketin de Güney Kıbrıs Rum Kesimi merkezli askeri araç imal eden Raytar ÅŸirketinin yüzde 15 hissedarı olduÄŸu kaydedildi.

Sergi Roldugin’in tüm şüpheli mali transferlerde en önemli aracılık faaliyetini yürüttüğü öne sürülen Rus bankası “Bank Rossiya”da da yüzde 3,2 hissesinin bulunduÄŸu vurgulandı.

St. Petersburg merkezli Rus bankasının Putin’e yakın isimleri gözeten bir banka olarak bilindiÄŸi, Kırım’ın iÅŸgali sonrasında ABD’nin 2014 yılında bu bankayı yaptırım listesine aldığı belirtildi.

PUTÄ°N'Ä°N "KİŞİSEL BANKACISI" KOVALCHUK’UN DA ADI GEÇİYOR

“Panama kayıtlarında, Putin’in "kiÅŸisel bankacısı" olarak bilinen ve Bank Rossiya ‘nın en büyük hissedarı durumunda olan Yuri Kovalchuk’un da adını geçtiÄŸi kaydedildi.

Bu kayıtlara göre Kovalchuk’un ve Bank Rossiya’nın “Sandalwood Continental” adlı offshore bir ÅŸirket üzerinden en az 1 milyar dolarlık para transferi yaptığı öne sürüldü.

Para akışının ise Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki Rus devlet bankası Russian Commercial Bank’ın (RCB) da içerisinde bulunduÄŸu bazı bankalar tarafından verilen teminatsız kredilerle saÄŸlandığı iddia edildi.

Offshore ÅŸirket (Sandalwood Continental) tarafından satın alınan 6 milyon dolarlık bir yatın St.Petersburg yakınında bir limana gönderildiÄŸi, “Putin’in yakın çevresine doÄŸrudan nakit ödeme” yapıldığı ve düşük faizli krediler sunulduÄŸu belirtildi.

ÖrneÄŸin yine aynı ÅŸirketin 2010 ve 2011 yıllarında yine St.Petersburg yakınlarındaki "Igora" kayak merkezinin de sahibi olan “Ozon” adlı baÅŸka bir offshore ÅŸirkete yaklaşık 11,3 milyon dolarlık üç adet kredi saÄŸladığı belirtildi.

Ä°ngiliz gazetenin haberinde Rus bankacı Kovalchuk’un, offshore Ozon ÅŸirketinin de sahibi olduÄŸu, yakın arkadaşı Putin’in de bu kayak merkezinde kaldığı belirtildi.

Offshore ÅŸirket üç kredinin verilmesinden yaklaşık 18 ay sonra 2013 yılında Putin’in kızı Katerina’nın düğününün bu kayak merkezinde yapıldığı bilgisine de yer verildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.