Sosyal Medya

Dünya

Panama belgeleriyle sızan dramlar

Panama belgeleriyle birlikte birçok siyasi lider ve şirketin offshore'un karanlık dolaşım sistemi içerisinde gizli hesaplar oluşturduğu ortaya çıkarken, bu yolsuzlukların kurbanları arasında Suriye'de bombalanan siviller, Güney Afrika'da paraları çalınan madenciler ve Uganda'nın yoksul halkı var.



Nick Kgopa 14 yaşındayken babası öldü. 
Babası Güney Afrika'daki bir altın madeninde çalışıyordu. Anlattığına göre, kimyasal maddeye maruz kaldı. 

Annesi ve iÅŸitme engelli kardeÅŸi dullara verilen  maaÅŸtan bir süre faydalandılar. 

Bir gün, maaÅŸ aniden kesildi. 

Nick ve ailesi, Güney Afrikalı bir iÅŸ adamının 60 milyon dolarlık yolsuzluÄŸunun kurbanı oldular. Fidentia adlı ÅŸirket, milyonlarca dolarlık yatırım fonunu boÅŸalttılar. 

46 bin dul ve yetim, maaştan mahrum kaldı.

Panama belgeleriyle dokümanları sızan Mossack Fonseca'nın belgeleri, Fidentia'dan en az iki iÅŸ adamanın, offshore ÅŸirketleri üzerinden yolsuzluÄŸa imza attıklarını ortaya koydu. 

Endonezya'da küçük bir yatırımcı, Virgin Adaları'ndaki Mossack Fonseca üzerinden 3 bin 500 kiÅŸiyi 150 milyon dolar dolandırdı. 

Faizlerin ödenmemesi üzerine ÅŸirkete para yatıran Endonezyalı bir kiÅŸi 20072de "ÇocuÄŸumuzun Nisan'daki okul parasını ödememiz için bu paraya ihtiyacımız var" ifadeleriyle bir eposta yazmış. Bu eposta da sızan 11.5 milyon belge arasında yer alıyor. 

Uganda'da ise bir ÅŸirket petrol sahasından 400 milyon dolar vergi kaçırmak için Mossack Fonseca'yı aracı olarak kullanmış. 

Hastanelerine yeterli tıbbi cihazları bile alamayan bu yoksul Afrika ülkesi yıllarca hukuk mücadelesi vermesine raÄŸmen, bu parayı geri alamamış. 

Ve Suriye...

Yıllarca sivilleri bombalayan Suriye Hava Kuvvetleri'ne ve Hava kuvvetleri ile iÅŸ yapan firmalara yaptırımlar devreye sokulmuÅŸtu. Ancak sızan belgeler bu yaptırımların 'basit kağıt' iÅŸlemleriyle Mossack Fonseca üzerinen bypass edilidiÄŸini gösteriyor. Ãœstelik bu firmalar arasında Suriye'de rejime sert eleÅŸtiriler getiren Ä°ngiltere'den ÅŸirketler de bulunuyor. 

Kaynak: ICIJ

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.