Sosyal Medya

Güncel

Bakan Veysel EroÄŸlu'ndan NASA eleÅŸtirisi:Onlarda kim?

Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, NASA'nın Türkiye'ye yönelik kuraklık analizlerini eleştirdi. Eroğlu, 'NASA da kim? Biz onlardan iyiyiz' dedi.



Orman ve Su iÅŸleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, Türkiye de dahil DoÄŸu Akdeniz ülkelerindeki 900 yılın kuraklığına dikkat çeken Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’ne ‘sert’ çıktı: “NASA da kim? Biz onlardan iyiyiz!”

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) araÅŸtırmacıları, kısa süre önce, Türkiye, Ä°srail, Ãœrdün, Lübnan, Filistin, Kıbrıs ve Suriye’yi kapsayan DoÄŸu Akdeniz bölgesinde 1998 yılında baÅŸlayan ve halen süren kuraklığın, son 9 asrın en kötü kuraklığı olduÄŸunu açıkladı. TBMM’de bir grup gazeteciyle sohbetinde bu durumun sorulması üzerine, EroÄŸlu, NASA’nın çalışmalarını yetersiz bulduÄŸunu belirterek ÅŸunları söyledi:

‘ONLAR BÄ°ZDEN GERÄ°’

“NASA’nın meteorolojik hava tahminleri, bizim gerimizde, geçen yıl yaptıkları tahminleri tutmadı mesela. Bizim teknolojimiz onlardan ileri. NASA da kim oluyor? Onlar global ve kuÅŸbakışı bakıyor iklim verilerine. Biz noktasal ve bölgesel tahminler yapıyoruz. Sadece Türkiye’ye deÄŸil, çevre ülkelere de bu hizmeti veriyoruz. Denizlerde kurduÄŸumuz istasyonlarla bölgemizdeki en etkin tahminleri yapıyoruz. Onların uyduları varsa, bizim de Göktürk’ümüz var.”

TAKİP SİSTEMİ DÖKÜMÜ

Bakan EroÄŸlu, Türkiye’de meteoroloji faaliyetlerini 1450 sistem ile takip ettiklerini anlattı. EroÄŸlu, “Bunlar, 1237 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu, 78 adet deniz otomatik meteoroloji gözlem istasyonu,72 adet havaalanı otomatik meteoroloji gözlem istasyonu, 10 adet yüksek atmosfer gözlem sistemi, 35 adet yıldırım tespit ve takip sistemi, 16 adet meteoroloji radarı, 2 adet deniz radarından oluÅŸmaktadır” dedi.

'ÇOK ŞÜKÜR BU SEFER DE BIYIKLARI KURTARDIK'

Sosyal paylaşım ağı Twitter hesabından da tepkisini paylaÅŸan Bakan Veysel EroÄŸlu, 2014’te yazın 3 ay süren kuraklık nedeniyle çok stres yaÅŸadığını belirtmiÅŸ ve ÅŸunları söylemiÅŸti: “Ä°SKÄ° genel müdürü iken Ä°stanbul’un su sıkıntısını gidermek için çok çalıştık. Hatta, ‘Su kesintisi olursa bıyıklarımı keserim’ demiÅŸtim. Bunu hatırlatanlar oldu yazın. Çok şükür bu sefer de bıyıkları kurtardık. Kuraklığa raÄŸmen vatandaÅŸa su sıkıntısı yaÅŸatmadık.”

 

Kaynak: Hürriyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.