Sosyal Medya

Güncel

RTÜK'ten kanallara talep: Şehit cenazelerini göstermeyin!

Talebin, FOX ana haberdeki bir görüntü üzerinden gündeme geldiği öğrenildi



Terör saldırıları sonrasında jet hızıyla yayın yasağı kararı veren RTÃœK'ün ilginç bir talepte daha bulunarak, FOX TV'de Fatih Portakal'ın sunduÄŸu ana haberdeki ÅŸehit cenaze törenini gündeme getirerek, bu tür cenaze törenlerinin ve törenlerde yaÅŸanan duygusal anların ekrana getirilmemesini istediÄŸi öne sürüldü. Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre, bunun 'terör propagandası' olduÄŸunu savunan RTÃœK, FOX TV'ye bu nedenle ceza verilmesini isteyen rapor hazırladı. Ancak talep, oy çokluÄŸuyla reddedildi. 4 AKP'li üye "FOX'a ceza verilsin" dedi.

Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre, Fatih Portakal'ın sunduÄŸu "Fatih Portakal ile FOX Ana Haber"in 4 Ocak 2016 tarihli bülteninde terör saldırılarında ÅŸehit olan güvenlik güçlerinin cenaze törenlerine yer verildi. RTÃœK, bültende geçen, "Bugün 3 ÅŸehit var. Ä°kisi asker, biri de polis. Ä°ÅŸte ÅŸehitler Diyarbakır'dan memleketlerine uÄŸurlandılar sevgili izleyenler. UÄŸurlanırken bir de kulaklara masum, cılız bir ses takıldı. Bir bebek sesi. Baba, baba diyen bir ses" cümlesinde ihlal aradı.

BebeÄŸin bu sözlerinin devamında cenaze töreninde yaÅŸanan diÄŸer duygusal diyaloglara da deÄŸinen RTÃœK, özellikle elinde gofret olan bebeÄŸin görüntülerinin tekrar tekrar verildiÄŸini,"askerlerin, ÅŸehidin cenazesini taşıdığı" görüntülere de sıkça yer verildiÄŸini vurguladı.

Bu tespitleri yapan RTÜK, İngiltere eski Başbakanı Margaret Thatcher'in "medya terörün oksijenidir" sözünü anımsatarak, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Tokat Reşadiye saldırısı sonrasında RTÜK uzmanları tarafından bu sladırı sonrası cenaze törenlerinde yaşananlar, ağlayan anneler, babalar, bayılan şehit yakınlarının, yetim kalan çocuklarının, öfkeli ve tepkili kalabalıkların ve şehit ailelerinin evlatlarının tabutlarına sarılarak feryat etmelerine yönelik görüntülerin tekrarlanarak verilmesi üzerine yapılan çalışmalarda, bu görüntülerin verilmemesi gerektiği, bu görüntülerin teröre hizmet ettiği özellikle vurgulanmış ve bu hususlar medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara bildirilmiş olmasına rağmen gerekli hassasiyetlerin hala gösterilmediği, yaşanan örnekte açıkça ortaya konulmaktadır."

RTÜK, sadece kanal yöneticilerini değil, muhabirleri de bu konuda 'dikkatli olun' diye uyardı.

Kaynak:gazeteciler.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.