Sosyal Medya

Coğrafyamız

Volkan Bozkır: Suriyeliler Osmaniye'ye gönderilecek

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulunuyor.



Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulunuyor.

İşte Volkan Bozkır'ın açıklamalarından satır başları;

Türkiye'de yaklaşık 11 bin kişi kapasiteli geri gönderme merkezi var ve bu 17 bin kişiye çıkacak.
Suriyeliler Osmaniye'ye gönderilecek. Diğer ülke vatandaşları Kırklareli'ye gönderilecek ve gerekli işlemler sonrasında ülkelerine gönderielcek.Geri kabul anlaşmalarının belli prosedürleri var. Sırf ekonomik amaçlar ile göç eden kişiler belli kurallar ile geri gönderiliyor.

"SURİYELİLER DÜZENLİ OLARAK AVRUPA'YA GÖNDERİLECEK"

Düzensiz göçmenlerin ülkelerine başvuracağız, belirli bir süre misafir edebiliriz daha sonra yavaş yavaş göndereceğiz.
Gelecek göçmenlerin yüzde 70'i Suriyeli. Bu göçmenler Osmaniye'deki kamplara yerleştirilecek. Daha sonra bu kamplarda bulunan Suriyeliler düzenli olarak Avrupa'ya gönderilecek.

"VARILAN MUTABAKAT 1'E 1"

BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in mülteciler konusunda belli kuralları var, sadece belli meslek grupları ya da yaÅŸ grubu olmayacak. Avrupa ÅŸu kadar kiÅŸiyi alıyoruz dediÄŸi anda göndereceÄŸiz ama varılan mutbakat bire bir. Hep Avrupa'dan mülteci gelecek oraya gönderilirken bekleme olacak diye bir ÅŸey yok. Ä°yi niyet çok önemli. Bir grup geldiÄŸi ama bizden bir grup Avrupa'ya gitmediÄŸi zaman bir sonraki grup için sorgulama yapılır.

"YASADIŞI GEÇİŞLERİ AZALTTIK"

Geçtiğimiz yaz Avrupa hangi ülke ne kadar mülteci alabilir dağılımı yaptılar ve burada 72 bin rakamı çıktı, bu bizimle ilgili değil. Bizim anlaşmamız bire bir; daha az gelirse daha az, daha çok gelirse daha çok. Oraya giden düzensiz göçmenlerin geri geleceklerini bilmeleri ve düzenli göçmen olarak Avrupa gidemeyeceklerini bilmeleri burada sağnlanmak istenen asıl psikolojik faktör. Günde 300 olan yasadışı göçmen sayısı 900'e indi. 20 Mart'tan sonra beş adaya ulaşmış göçmenleri alacağız. Epey bir düşme var ama sıfıra inme yok.

"TÃœRKÄ°YE Ä°FTÄ°HAR EDÄ°LECEK BÄ°R PERFORMANS SERGÄ°LEDÄ°"

Konunun uluslararası örgüt boyutu var. İnsan ve silah kaçakçılığından faydalanan örgütler var. Bu örgütlerin de neması kalmadığında Balkan Yolu denen güzergah önlenecek. Türkiye'nin tutumu yürek yakan manzaraların sona ermesi yönünde. Oraya ulaşan insanlar için de Türkiye'deki düzenli kamplar yok, insan onuruna yakışmayan manzaralar var, savaş esiri gibi atlı polislerin eşliğinde, tellerin arkasında aç susuz insanlar var. Türkiye iftihar edilecek bir performans sergiledi, 2 milyon 730 bin misafir ağırladık. İnsanlık tarihi bunu hatırlayacaktır.

YUNANÄ°STAN VE GERÄ° KABUL ANLAÅžMASI

Avrupa Birliği ile geri kabul anlaşmamız ve Yunanistan ile geri kabul anlaşmamız ayrı konular. Bu anlaşma da ayrı, sadece spesifik bir konumu kapsıyor. Beş adaya 20 Mart'tan sonra giden göçmenlerin geri alımı. Yunanistna ile anlaşmamıza ise tüm Yunanistanı kapsıyor ama 1000 kotası var. Yunanistan geçen yıl 11 bin kişilik liste yolladı, 5000 kişi kabul edebiliriz dedik ama gelen rakam 500-600 oldu.

"GÜNDE 100-150 BİN KİŞİ GELECEK GİBİ KANAATLER OLUŞUYOR"

Çünkü zaten göçmenlerin büyük kısmı baÅŸka ülkere ulaÅŸmıştı. Avrupa ile olan anlaÅŸma Haziran başında yürürlüğe girecek. Onun da aynı ÅŸekilde kiÅŸi pasaport sahibi ise ve Türk vatandaşı ise geri alınacak, üçüncü ülke vatandaşını da geri alacağız ama geldikleri ülkeye göndereceÄŸiz. Sorun pasaportu olmayanlar. Türkiye'de komisyon kararı verilecek, gerçekten buradan mı gitmiÅŸ, kanıtlar yeterli mi bakılacak. Günde 100-150 bin kiÅŸi gelecek gibi kanaatler oluÅŸabiliyor ama böyle bir ÅŸey yok. Tek tek dosyalar incelenecek ve kiÅŸiler istenecek. AnlaÅŸmamız olan ülkelere göndermeye çalışacağız, olmayanlar ile görüşeceÄŸiz, bir kısmını misafir edeceÄŸiz.

"VİZE SERBESTİSİ İÇİN 72 BEKLENTİNİN YAKLAŞIK 50'SİNİ KARŞILADIK"

Vizenin Haziran sonunda kalkması için üç karar gerek; konsey vize kalkabilir raporu verecek, konsey kararı çıkacak, Avrupa Parlamentosu onaylayacak. Biz de 72 beklentiyi tamamlama çalışmamızı 4 mayıs'tan önceye göre ayarladık, 41'i tamamen 50 civarında bir kısmı kısmen karşılanmış durumda. 6 yasa geçmesi gerekiyordu, biri geçti. Bir yasanın bu hafta tamamlanmasını bekliyoruz. yasalar Meclis'e sevk edildi, gerekirse hafta sonu da çalışacaklar.  Muhalefet liderleri de tam destek vereceklerini ifade etiler ama henüz bunu göremedik. KiÅŸisel verilerin korunması kanun çok uzun sürede geçti. Muhalefet iÅŸbilriÄŸi yapmazsa meclis grubumuzda geçireceÄŸiz ama o zaman da Türkiye cumhuriyeti vatandaÅŸlarına AK Parti'nin hediyesi olmuÅŸ olacak.  


Kaynak: AjansHaber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.