Sosyal Medya

Dünya

Putin, Kırım'dan sonra Alaska'yı da istiyor

Rusya’nın, 1867 yılında Çar 2’nci Aleksander tarafından 7 milyon 200 bin dolara ABD’ye sattığı Alaska’ya yeniden göz diktiği ortaya çıktı.



ABD’de yaÅŸayan ve Rus asıllı bir aileden gelen hukukçu Konstantin Åžugayev, Amerikan arÅŸivlerinde Alaska satış anlaÅŸmasının usule uygun yapılmadığını kanıtlayarak, 2017 yılında Putin’e iyi bir hediye hazırlamak istediÄŸini belirtti.

KIRIM'DAN SONRA ALASKA'YI DA Ä°STÄ°YOR

Alaska hikayesinin 1 Nisan ÅŸakası olmadığını duyuran Rusya’daki “Gazeta” gazetesi, “Rus kökenli ABD vatandaşı Åžugayev’in ‘Garett, Paterson ve Shugaev’ adında bir hukuk hizmetleri ÅŸirketi var. Bu ÅŸirketin hukukçuları eski arÅŸivleri tarayarak Alaska’nın satışında usulsüzlük yapıldığını kanıtlamak istiyor. Tarihi belgelere göre, Rus çarının satışı gerçekleÅŸtirdiÄŸi gün, ABD Temsilciler Meclisi’nin de yetkilerinin son bulduÄŸu gün. Temsilcileri Meclisi bu gün toplanarak iki ülke arasında toprak alışveriÅŸini onaylamış. ABD yasalarına göre ise Temsilciler Meclisi yanı sıra Senato’nun da onayı gerekiyor. Ä°ÅŸte bu hukuki boÅŸlukları ortaya çıkarmayı planlayan Åžugayev, Alaska’nın ABD’ye geçiÅŸinin 150’inci yıldönümünde Rusya lideri Vladimir Putin’e Kırım’dan sonra Alaska hediyesi hazırlamak istiyor”yorumunu yaptı.

Kremlin Sarayı’nın ABD’de Alaska ile ilgili böyle bir araÅŸtırma yapıldığını bilmediÄŸini açıkladığını da vurgulayan gazete, “Ancak bu iÅŸin Rusya tarafından gizlice yürütüldüğü ortada. Åžugayev hukuk ÅŸirketinin ABD’de Alaska satış belgelerini araÅŸtırması için Rusya hükümetinin arkasında durduÄŸu ‘21. Yüzyıl ve Dünya’ fonu tarafından finanse edildiÄŸini öğrenmiÅŸ bulunuyoruz” iddiasında bulundu.

Alaska ve Rusya'nın dünya haritasındaki yerleri

Kaynak : Hürriyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.