Sosyal Medya

Güncel

Gazzeli balıkçılar 10 yıl sonra 9 mil açıkta avlanıyor

Gazze Şeridi sahilindeki 6 millik avlanma menzilinin 9 mile çıkarılması kararı uygulamaya konuldu



İsrail işgal yönetiminin, Gazze Şeridi sahilindeki 6 millik avlanma menzilini, 9 mile çıkarma kararı bugün fiilen uygulanmaya başlandı.

Gazze'deki Balıkçılar Sendikası BaÅŸkanı Nizar AyaÅŸ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Gazzeli balıkçılar, bu akÅŸam on yıl sonra ilk kez sahilden 9 mil açıkta balığa çıkıyor." dedi.

AyaÅŸ, bu durumun, Ä°srail'in 2007 yılından bu yana uyguladığı deniz ablukası nedeniyle büyük zarara uÄŸrayan balıkçıların ekonomik durumlarına olumlu yansıyacağını belirtti. 

Ä°ÅŸgal yönetiminin geçen hafta, Gazze sahilindeki 6 millik avlanma menzilini, 9 mile çıkarmayı kabul ettiÄŸi bildirilmiÅŸti. Filistin Sivil Ä°ÅŸler Bakanlığı da bu kararın, bugünden itibaren uygulanacağını duyurdu. 

Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) ile Ä°srail arasında 1993'te imzalanan Oslo AntlaÅŸması'na göre, Filistinliler, herhangi bir Ä°srail müdahalesine maruz kalmadan Gazze Åžeridi'nden 20 mil mesafe açığa kadar serbest hareket edebilme hakkına sahip. Ancak, Ä°srail yönetimi Filistinli balıkçıların bu hakkına engel oluyor. 

İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı saldırıların ardından İsrail ile Filistinli direniş grupları arasında 26 Ağustos 2014'te varılan ateşkes antlaşması uyarınca, avlanma sınırı 6 mil olarak belirlenmişti.

Gazze'deki Balıkçılar Sendikası verilerine göre, bölgede yaklaşık 50 bin kiÅŸinin nafakası 4 bin balıkçı tarafından saÄŸlanıyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.