Sosyal Medya

Ekonomi

Kamuda 3 mesleğin maaşı düşecek

Doktor, öğretmen ve hemşirelerin maaşlarında vergi kesintileri ile bir miktar azalma olacak.



Bu ay sözleÅŸmeli memurun, mayısta doktorların, temmuzda ise, öğretmen ile hemÅŸirelerin maaÅŸları vergi kesintisi ile azalacak.

MaaÅŸlı çalışanların ver­gi ta­ri­fe di­lim­le­ri 2016 yı­lın­da yi­ne dü­ÅŸÃ¼k oran­lı ar­tı­rıl­dı. Nor­mal­de her yıl ye­ni­den de­ÄŸer­le­me ora­nı ka­dar ar­tı­rıl­ma­sı ge­re­ki­yor.

2016 için ye­ni­den de­ÄŸer­le­me yüz­de 5.58 ola­rak be­lir­len­di ancak ver­gi di­li­mi alt sı­nı­rı sa­de­ce yüz­de 5 ar­tı­rıl­dı. Böy­le­ce olunca maaÅŸlı çalışanların da­ha er­ken ay­lar­dan iti­ba­ren yüz­de 20 ver­gi öde­me­si­nin önü de açıdı.

ÇALIÅžANA ŞİR­KET VER­GÄ°­SÄ°

Kazancı yıl­lık brüt 12 bin 600 li­ra­ya ka­dar olan mü­kel­lef yüz­de 15 ver­gi ödü­yor. Bu miktarı aÅŸan aÅŸ­tığı ay yüz­de 20'lik ver­giye giriyor. Öde­nen ver­gi­ler ar­tıp maaÅŸ dü­ÅŸÃ¼­yor. Dev­let me­mur­la­rı, baÅŸ­ta ma­kam taz­mi­nat­la­rı ol­mak üze­re bir­Ã§ok ge­lir­le­ri ver­gi­ye ve si­gor­ta­ya ta­bi ol­ma­dı­ÄŸÄ± için di­lim tu­za­ÄŸÄ±­na da­ha geç ya­ka­la­nı­yor. An­cak ka­mu­da­ki söz­leÅŸ­me­li per­so­nel­ler­le özel sek­tör­de ça­lı­ÅŸan­lar ör­ne­ÄŸin mart ya da ni­san ay­la­rın­da yüz­de 20'lik di­lim­den ver­gi öde­me­ye baÅŸ­lı­yor. Tür­ki­ye­'de ha­len yüz­de 20 ver­gi ÅŸir­ket­le­rin el­de et­ti­ÄŸi ka­zanç­lar için uy­gu­la­nı­yor.

MAA­ÅžLARA ZAM YOK AZALMA OLACAK

Ör­ne­ÄŸin 7'n­ci de­re­ce­de bu­lu­nan ve net 2 bin 840 li­ra ma­aÅŸ alan bir dev­let me­mu­ru ha­len yüz­de 15 ver­gi di­li­mi üze­rin­den ay­lık 283 li­ra 1 ku­ruÅŸ Ge­lir Ver­gi­si ödü­yor. Ay­lık ver­gi mat­ra­hı 1887 li­ra olan bu me­mur tem­muz ayın­da 12 bin 600 li­ra­lık sı­nı­rı aÅŸa­ca­ÄŸÄ± için yüz­de 20'lik ver­gi di­li­mi­ne ge­Ã§e­cek ve ay­lık öde­ye­ce­ÄŸi ver­gi 390 li­ra­ya çı­ka­cak. Bu me­mu­run yı­lın ikin­ci ya­rı­sın­da ala­ca­ÄŸÄ± yüz­de 3 zam­la maa­ÅŸÄ± 85 li­ra art­ma­sı ge­re­kir­ken, öde­ye­ce­ÄŸi ver­gi 106 li­ra ar­ta­ca­ÄŸÄ± için maa­ÅŸÄ± dü­ÅŸe­cek. Ay­nı ÅŸe­kil­de 4 bin 421 li­ra ma­aÅŸ alan bir ÅŸu­be mü­dü­rü­nün ha­len 311 li­ra olan ay­lık ver­gi­si ha­zi­ran ayın­da 414 li­ra­ya çı­ka­cak, da­ha zam­mı gör­me­den maa­ÅŸÄ± 104 li­ra eri­ye­cek.

KAMU-SEN'Ä°N ARAÅžTIRMASI

Ka­mu-Se­n'­in yap­tı­ÄŸÄ± araÅŸ­tır­ma­ya gö­re, 25 yıl­lık bir uz­man dok­tor, ni­san ayın­da 435 li­ra ver­gi öder­ken, bu ra­kam ma­yıs­ta 580 li­ra ola­cak, dok­to­run maa­ÅŸÄ± ma­yıs ayın­da 145 li­ra aza­la­cak. 25 yıl­lık öğ­ret­men de ver­gi di­li­mi­ne tem­muz­da ya­ka­la­na­cak, 330 li­ra­lık ver­gi­si 440 li­ra­ya yük­se­le­cek, öğ­ret­me­nin maa­ÅŸÄ± 110 li­ra aza­la­cak. Özel sek­tör­de ça­lı­ÅŸan ve brüt 3 bin li­ra ma­aÅŸ alan bir per­so­nel ma­yıs ayın­da, 4 bin li­ra brüt ma­aÅŸ­lı ça­lı­ÅŸan ise mart ayın­da yüz­de 20 ver­gi di­li­mi­ne ya­ka­la­na­cak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.