Sosyal Medya

Güncel

'DAİŞ ile mücadele için 1800 isim verdik'

Türkiye’nin IŞİD ile mücadele için ABD’ye 1800 isim verdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ilımlı muhalifler bunlardır. Biden ile de, Kerry ile de konuştuk; onlar da bir PYD devletine müsaade etmeyeceklerini söylüyorlar" dedi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, ABD ziyaretinin son gününde Washington BüyükelçiliÄŸi’nde gazetecilerin sorularını cevapladı. “PYD ve YPG konusunda ABD ile Türkiye’nin bakışında farklılık var. Washington ziyaretinizde bu konu nasıl gündeme geldi? ABD, Türkiye’nin istediÄŸi yöne doÄŸru yaklaşıyor mu?” sorusuna ÅŸu yanıtı verdi:

“PYD ve YPG konusunda ilk zamanlara kıyasla daha iyi bir noktadayız. Obama, Kerry, Biden ile yaptığımız görüşmelerde Türkiye’nin güneyinde PYD/YPG yapılanmasına izin vermeyeceÄŸimizi söyledik. O bölgede DAÄ°Åž’le [IŞİD] mücadele için ABD’ye 1800 isim verdik, 600 isim daha vereceÄŸiz. Bunlar yetiÅŸmiÅŸ insanlar; bir kısmı Arap bir kısmı Türkmen. Bu insanlar ÅŸu anda mücadele için her ÅŸeye hazırlar.

Dolayısıyla ABD’nin artık bahanesi söz konusu olamaz. Zira karada her ÅŸeylerini ortaya koyan bahsettiÄŸimiz insanlar, orada bizim için varlar. Bunlar, DAÄ°Åž ve diÄŸer terör örgütlerine karşı her türlü desteÄŸi vermeye hazırlar. Ilımlı muhalifler bunlardır. Biden ile de, Kerry ile de konuÅŸtuk; onlar da bir PYD devletine müsaade etmeyeceklerini söylüyorlar. Bu ifadeyi Kerry ve Biden da kullandığına göre diyecek bir ÅŸey kalmıyor. O bölgede farklı bir yapılanmaya tevessül eden olursa kararlılığımız bellidir.”

‘DamaÄŸa deÄŸecek bir ÅŸeye yanaÅŸmıyorlar’

ErdoÄŸan, “Obama ile Suriye’de bundan sonra neler yapılabileceÄŸini konuÅŸurken, uçuÅŸa yasak bölge, güvenli bölge de gündeme geldi mi?” sorusunu şöyle cevaplandırdı:

“Geldi. G-20’deki görüşmemizde Suriye sınırları dahilinde 98’e 45 kilometrelik bir alanın terörden arındırılmış güvenli bölge ilan edilebileceÄŸine deÄŸinmiÅŸtik. Obama’ya ‘O bölgeyi daha da büyütmek mümkün. O bölgede 500’er metrekarelik alanlar içinde konutlar yapalım; mültecilerin oralara yerleÅŸmelerini saÄŸlayalım’ dedim. Bu konuyu Merkel’e de açtığımı söyledim. Ne var ki damaÄŸa deÄŸecek bir ÅŸey varsa hiçbiri buna yanaÅŸmıyor.”

Kaynak: Hürriyet ve Yeni Şafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.