Sosyal Medya

Güncel

Batı basını, AB anlaşmasının uygulanabilirliğini tartışıyor

AB ile Türkiye arasında imzalanan göçmen anlaşması kapsamında, Yunanistan'dan Türkiye'ye gönderilecek mültecilerle ilgili hazırlıkların yeterli olup olmadığı tartışılıyor.



Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan 'göçmen kabul anlaşması' kapsamında mültecilerin Yunanistan'dan Türkiye'ye gönderilmesine Pazartesi günü başlanacak. Yunan Sahil Güvenlik ve AB Sınır Koruma Ajansı Frontex'e göre, ilk etapta Çarşamba gününe kadar yaklaşık 750 sığınmacı iki Türk gemisiyle Midilli'den Dikili Limanı'na göndereceklerini açıkladı. Ancak Yunanistan ve Türkiye'nin anlaşmayı uygulayabilme kapasitesinin tartışmalı olduğu belirtiliyor.

Ä°ngiliz The Times Gazetesi dün “Yunanistan’ın hazırlıklarını, geri gönderme için belirlenen tarihe kadar yetiÅŸtiremeyeceÄŸini ve tarihi gayri resmi olarak ertelediÄŸini” ileri sürmüştü.

Öte yandan BBC muhabiri Mark Lowen, Türkiye'de karşılanacak mültecilere verilen alanın yeterli olmadığının göründüğünü belirtiyor.

Birlemiş Milletler ve bazı insan hakları örgütleri bazı göçmenlerin Suriye'ye gitmeye zorlanmasından endişe duyduklarını belirtiyor.

AB-Türkiye anlaşması, Avrupa'ya yasadışı göç akışını durdurmayı planlıyordu.

Anlaşma kapsamında, Türkiye'den Yunanistan'a yasadışı yollardan geçen göçmenlerin iltica başvurusunda bulunmamış ya da bulunup da başvuruları kabul edilmemiş olanları, 4 Nisan'dan itibaren Türkiye'ye geri gönderilecek.

DÄ°KÄ°LÄ° YETERSÄ°Z

Dikili'de gelecek mültecilerle ilgili yapılan hazırlıkların yetersiz olduğu bildiriliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan BBC muhabiri, yerel yetkililerin, göçmenlerin Dikili'deki kampta sadece geçici olarak kalacağını, buradan Türkiye'nin başka yerlerine gönderileceklerini söylediğini belirtiyor.

Öte yandan Dikili'de henüz gelmeyen mülteciler için bir protesto düzenlendi. Yerel halkın geri gönderilecek mülteciler için planlanan kampı protesto ettiği bildiriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.