Sosyal Medya

Güncel

Başbakan Davutoğlu: Buradaydık, buradayız burada olacağız

Başbakan Davutoğlu önceki gün 7 polisin şehit olduğu terör saldırısıyla kendisinin Diyarbakır ziyaretine bir mesaj verilmek istendiğine dikkat çekerek “Hesapları şuydu, Diyarbekirli Ahmet bu saldırılardan korkar. Biz bu alçakların saldırılarından, tehditlerinden Ulu Cami’yi, Diyarbekir’i bırakmayız” dedi.



Vahdettin Ä°nce - Karar

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, dün Diyarbakır’daki terör saldırısını gerçekleÅŸtirenlerin kendisinin Diyarbakır’a gelmekten korkup, çekineceÄŸini zannettiklerini belirterek, “Aziz Diyarbekirliler, biz bunlardan korkar mıyız? Biz bu alçakların saldırılarından, tehditlerinden Ulu Cami’yi, Diyarbekir’i bırakır mıyız? Allah ÅŸahit olsun Konya ne kadar benim evimse Diyarbekir de o kadar benim evimdir” dedi. Cuma namazı çıkışında Ulu Cami önünde kendisini bekleyen vatandaÅŸlara otobüsün üzerinden seslenen DavutoÄŸlu, Diyarbakır ile buluÅŸmaya geldiklerini belirterek “YüreÄŸimizi  yüreÄŸinizle maya kılmaya geldik.” ifadesini kullandı.   

ONLAR ARTIK DÄ°YARBEKÄ°RLÄ°

“Bu buluÅŸmayı bize çok gördüler. Dün 7 canımızı, 7 yüreÄŸimizi bizden aldılar” diyen DavutoÄŸlu saldırıda hayatınıkaybeden polislerin Türkiye’nin dört bir yanından geldiÄŸini ancak bundan sonra Diyarbakırlı olduklarını söyledi.

KEÅžKE SUR’DA EVÄ°M OLSA

DavutoÄŸlu, daha sonra Gazi Caddesi üzerindeki tarihi Hasan PaÅŸa Han’a giderek ‘Sur BuluÅŸması’ toplantısında tarihi ilçeyle ilgili planları anlattı. KonuÅŸmasına baÅŸlarken, Diyarbakır’da bir ÅŸahsi evinin olmasını arzu ettiÄŸi ve bunu eÅŸi Sare DavutoÄŸlu ile de paylaÅŸtığını anlatan DavutoÄŸlu, “Sur’da bir evim olsun. Kalktığımda bu güzel havayı teneffüs edebileyim” dedi.

HALKLA KONUÅžARAK YAPILACAK

“Yangın yerinde gül yetiÅŸtireceÄŸiz” diyen DavutoÄŸlu, Sur’da acele kamulaÅŸtırma kararıyla vatandaÅŸların haklarının teminat altına alındığına, kimsenin aç ve açıkta kalmayacağına dikkat çekti. DavutoÄŸlu, Sur için 2012’de yapılan ‘Koruma Amaçlı Ä°mar Planı’na harfiyen uyulacağına vurgu yaparak ÅŸunları söyledi: “Diyarbakırlıların ve Sur’da yaÅŸayan vatandaÅŸların rızası dışında tek bir adım atılmayacaktır. Her ÅŸeyi sizlerle konuÅŸarak, sizlerle birlikte yapacağız.” 

KİRA ÖDER GİBİ EV

DavutoÄŸlu Sur için yapılacakları da şöyle anlattı: “Burada mülki olanlar ellerindeki imkanlarıyla neler yapabileceklerse yapma hakkına sahip olacaklar. Kirada olanların mülk sahibi olacağı ÅŸekilde düzenleme yapıyoruz. Çok kötü ÅŸartlarda evlerde yaÅŸayan insanlar, gecekondu durumunda olanlar dahi en iyi ÅŸartlarda ev imkanlarına sahip olacaklar.”

‘ALLAH CANIMI DÄ°YARBEKÄ°R’DE ALSIN’

Kendilerinin “Sevgi, muhabbet” derken, bazılarının da nefret tohumu ekmeye çalıştıklarını vurgulayan DavutoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti: Onlar Ankara’da otobüs durağında bekleyen mazlumları ÅŸehit ettiler, Ä°stanbul’da insanlarımızı ÅŸehit ettiler, Diyarbekir’de kardeÅŸlerimizi ÅŸehit ettiler. Zannettiler ki biz korkacağız. Allah, eÄŸer bu canı bir gün alacaksa iÅŸte dua ediyorum, Diyarbekir’de alsın. Ä°ÅŸte dua ediyorum, Kürt kardeÅŸlerimle beraber burada bu emaneti teslim edeyim.” 

SUR’DA YÃœKSEK BÄ°NAYA Ä°ZÄ°N YOK

“Her mimari eseri korunacak. Hiçbir bina yukardan ya da ufki olarak bakıldığında Ulu Cami’nin minaresinden daha yüksek olmayacak. Hiçbir bina tarihi eserlere tepeden bakmayacak. Hiçbir bina Surlara yetiÅŸemeyecek. UNESCO Kültürel Mirası çerçevesinin dışında tek bir adım atılmayacak.”

YIKILAN SURLARA RESTORE

“Diyarbakır Surları ve her bir burcu korunacak. O dönemde güya ÅŸehir hava alsın diye surları yıkan çarpık anlayışa karşı eksik yerleri de aslına uygun olarak inÅŸa edeceÄŸiz. Hevsel Bahçeleri’ni hem koruyacağız hem de tanınır, bilinir kılacağız. DoÄŸanın en güzel örneklerinden biri olarak insanlığın hizmetine açık hale getireceÄŸiz.”

DÄ°YARBAKIR MAHALLESÄ°

“Ulu Cami ve civarını bir inanç turizmi alanı olarak herkesin ziyaretine açık halde muhafaza edeceÄŸiz. İçkale ve Hazreti Süleyman civarını aynı ÅŸekilde koruyacağız. İç Kale, Cevat PaÅŸa, AlipaÅŸa ve Lalabey mahallelerini örnek bir Diyarbekir mahallesi haline dönüştüreceÄŸiz. Dört Ayaklı Minare ve Ulu Cami ile arasındaki mahalleler tanzim edilecek.

DİYARBAKİR ŞEHİRKEN PARİS BİR KÖYDÜ

“Diyarbakır ÅŸehirken Paris bir köy bile deÄŸildi. Åžimdi dahi bir Dört Ayaklı Minare’yi düşünün bir de Eyfel Kulesi’ni. Biri ne kadar zarif ise diÄŸeri o kadar hantal ve kaba. Ä°nsanlar görmeye giderler saygı duyarım ama Eyfel Kulesi’nde ne bulduklarını bilemem. Ancak Dört Ayaklı Minare’ye bakan herkes kendisinden bir ÅŸey bulur.”

HEPSÄ°NÄ°N HESABINI SORACAÄžIZ

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Diyarbakır’daki terör saldırısında ÅŸehit olan 7 polis memurunun cenaze törenine katıldı. Åžehit ailelerinin “Ne olur sorun hesaplarını, tek dertleri vatandı, vatanı sevmekti” sözleri üzerine DavutoÄŸlu, “7 canı cennete uÄŸurladıklarını belirterek, saldırıyı gerçekleÅŸtirenlerden ve arkasındaki odaklardan mutlaka hesabının sorulacağını dile getirdi.

   

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.