Güncel
Yunanistan'dan tartışmalı mülteci yasasına onay
Yasada, Türkiye’nin "Güvenli Üçüncü Ülke" olarak tanımlanmasıyla ilgili madde bulunmuyor
Yunanistan’da, Avrupa BirliÄŸi ve Türkiye arasındaki mülteci anlaÅŸmasının uygulanmasına yönelik düzenlemelere iliÅŸkin, hükümetin hazırladığı yasa tasarısı parlamentoda onaylandı.
İçiÅŸleri Bakanlığı’nca hazırlanarak önceki gün meclise getirilen tasarı, bugün yapılan oylamada hükümet ve muhalefet partilerinden 169 milletvekilinin "evet" oyuyla kabul edildi.
İki gün süren sert tartışmaların ardından, 300 sandalyeli parlamentoda 276 milletvekilinin katıldığı oylamada, koalisyon hükümetinin büyük ortağı SYRIZA partisinden bazı milletvekilleri aleyhte oy kullanırken, Demokratik Oluşum ve Potami partilerinden kimi milletvekilleri ise lehte oy kullandı.
Yeni yasada, göçmen kabul ve kayıt merkezlerinin faaliyetlerinin belirlenmesi, iltica baÅŸvuru kurumlarının oluÅŸturulması ve bunlarla ilgili yasal düzenlemelerin yapılması, acil durumlarda geçici göçmen kampları oluÅŸturulması için yerel yönetimlerin desteklenmesi ve yasal prosedürün Avrupa Konseyi ve Parlamentosu’nun uluslararası koruma saÄŸlanmasına iliÅŸkin, 2013/32 sayılı genelgesiyle bütünleÅŸmesine yönelik deÄŸiÅŸiklikler yapılmasıyla ilgili maddeler bulunuyor.
İltica talebinde bulunmuş olan ve 5 yıldan uzun süre ülkede kalan göçmenlere ikamet izni verilmesi ve Atina, Selanik, Epir, Tessalya ve Trakya bölgeleri ile Girit, Midilli Sakız, Sisam, Leros ve Rodos adalarında 12 iltica başvuru merkezi oluşturulması gibi maddeler de yasada yer alıyor.
Söz konusu yasada ayrıca, ülkeye gelen sığınmacıların geri gönderileceÄŸi "güvenli ülkeler"in tanımlanmasıyla ilgili maddeler de bulunuyor. Türkiye'nin, ismen "Güvenli Üçüncü Ãœlke" olarak tanımlanmasına iliÅŸkin herhangi bir maddenin bulunmadığı yasanın 56. maddesinde, ırk, din, köken ve siyasi görüşler nedeniyle yaÅŸam ve özgürlüklerin tehdit altında bulunmadığı ve Cenevre SözleÅŸmesi’ne göre, geri kabul ilkesinin uygulandığı ülkeler 'güvenli ülke" olarak tanımlanıyor.
Henüz yorum yapılmamış.