Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Türkiye'nin ilk sürücüsüz aracı üretildi

Tofaş tarafından fabrikada test çalışmaları yapılan aracın teknolojisi GPS ve lazere dayanıyor. Aracın hızı öndeki aracın hızına göre otomatik ayarlanıyor.



Let Me Drive' adı verilen araçta Doblo model olarak kullanıldı. Google'ın sürücüsüz aracından, kullandığı teknoloji ve kamera ekipmanları ile farklılaÅŸan Let Me Drive, TÃœBÄ°TAK ve Okan Ãœniversitesi iÅŸbirliÄŸi ile sanal ortamda test edildi. Sabah'ta yer alan habere göre; 2013'te geliÅŸtirilmeye baÅŸlayan araç, öndeki aracın hızına göre hızını ayarlıyor. Kamera ve ÅŸerit takip sisteminin de ekleneceÄŸi aracın bir sonraki aÅŸamada TofaÅŸ içindeki diÄŸer test sahalarında da denenmesi planlanıyor.

Yeni modelleri Egea'da beklenmedik bir taleple karşılaÅŸtıklarını söyleyen TofaÅŸ CEO'su Cengiz Eroldu, "Özellikle Avrupa piyasasında büyük bir talep var. Satış rakamımız ne kadar üretirsek o kadar olacak. Araç Avrupa'daki ekonomik durum nedeniyle çok talep görüyor. Bu nedenle üç vardiyaya çıkıyoruz" dedi.

'BUGÃœNE KADAR BAÅžVURDUÄžUMUZ PATENT SAYISI 350'YÄ° BULDU'

2015'te Avrupa için ihracat öngörmezken talep üzerine sipariÅŸ tarihlerini iki ay öne çektiklerini belirten Eroldu, "Gönderime Kasım 2015'te baÅŸladık. Bu yıl, Ä°talya'ya bin-2 bin adet sedan yollamayı planlarken sipariÅŸ beklenenin çok ötesine çıktı. EMEA'da 20 bin adetlere yükseldi. Ayrıca, önümüzdeki aylarda Dodge markası altında Neon ismiyle Meksika'ya gönderime baÅŸlayacağız"ÅŸeklinde konuÅŸtu. Endüstri 4.0 uygulamalarına geçiÅŸ sürecinde olduklarını da belirten Eroldu, "Bugün 8 bin çalışanımız, bine yakın robotumuz ve 400 bin adetlik üretim kapasitemiz ile 6 markaya aynı anda üretim yapıyoruz" dedi. Araç hafifletme konusunda Fiat Chrsyler tarafından Ar-Ge'nin merkezi olarak konumlandırıldıklarını belirten Eroldu, Egea'da 50 kiloluk bir azaltma kaydettiklerini vurguladı. 10 yıldır cironun yüzde 3'ünü Ar-Ge'ye aktardıklarını da söyleyen Eroldu, "Bugüne kadar baÅŸvurduÄŸumuz patent sayısı 350'yi buldu. Sadece 2015'te 145 baÅŸvuru yaptık. Bir önceki yıl 75 baÅŸvuruyla Türkiye'de 6'ncı sırada yer aldık" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.