Sosyal Medya

Dünya

Ruslar İstanbul'a Ayestefanos Anıtı'nı yeniden dikiyor

Türkiye ile Rusya arasında 2012'de imzalanan anlaşma Savunma Komisyonu'nda kabul edildi, TBMM'de onaylanması halinde Yeşilyurt'ta Ayestefanos Anıtı dikilecek



Türkiye ile Rusya arasında üç yıl önce imzalanan anlaÅŸma yeniden TBMM gündemine alındı. AnlaÅŸmaya göre YeÅŸilköy’deki Ayastefanos Rus Abidesi de (San Stefano Anıtı) yeniden inÅŸa edilecek.

Haberturk’teki habere göre anlaÅŸma AnlaÅŸma, TBMM Milli Savunma Komisyonu’nun dünkü toplantısında gündeme geldi ve kabul edildi. Ä°ki ülke dışiÅŸleri bakanları, anlaÅŸmaya 3 Aralık 2012’de toplanan Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi’nde imza atmıştı. AnlaÅŸmaya dair kanun tasarısı önceki yasama döneminde TBMM DışiÅŸleri Komisyonu’nda kabul edilmiÅŸ ancak genel kurulda görüşülemediÄŸi için “kadük” kalmıştı. Komisyonda onaylanan anlaÅŸma, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildikten sonra “onama prosedürü” tamamlanmış olacak.

AnlaÅŸma, iki ülke topraklarında hayatını kaybeden askerler için anıt inÅŸa edilmesini öngörüyor. Buna göre; 1. Dünya Savaşı yıllarında esir düşen ve esir kamplarında hayatlarını ölerek Rusya’nın Krasnoyarsk bölgesinde defnedilen Türk askerleri için ÅŸehitlik anıtı inÅŸa edilecek. Vladivostok, Petrevski ve Hirov ÅŸehirlerinde bulunan Türk askerlerinin mezarlarının künye tespitleri yapılacak ve bu ÅŸehirlerde anıt inÅŸa edilecek. Samara bölgesinde ÅŸehit olan askerlerin mezar kayıtlarının ve defin alanlarının bulunması halinde bu bölgede de ÅŸehitlik inÅŸa edilecek.

RUSYA’NIN TALEBÄ° AYASTEFANOS ABÄ°DESÄ°

Moskova yönetimi de Ä°stanbul YeÅŸilköy’de 1877-1878 Rus-Türk savaşında ölen 5 bine yakın sayıda Rus askerinin anısına yapılan Ayastefanos Abidesi’ni yeniden inÅŸa etmeyi planlıyor. 150 metrelik anıt 1. Dünya Savaşı ilan edilince dinamitlenerek törenle yıkılmıştı.

İki ülke defin yerlerinin belirlenmesine ve tesciline katkıda bulunacak, defin yerlerinin düzenlenmesini ve bakımını sağlayacak. Anlaşmanın uygulanmasına ilişkin faaliyetlerin eşgüdümünün sağlanması ve ortak karar alınması gerektiren konuların değerlendirilmesi için ortak komisyon kurulacak.

Osmanlı’nın en çok esir verdiÄŸi devlet olan Rusya’da 1914-1917 yılları arasında Kafkas Cephesi’nde esir düşenlerin sayısının 60-70 bin civarında olduÄŸu belirtiliyor. 1. Dünya Savaşı’nda Rusya, Türk esirleri Tiflis (Gürcistan) ve Bakü Nargin Adası (Azerbaycan) dışında 16 Rus kenti yakınlarındaki esir kamplarına aktarmıştı. Kamplarda her gün 30-40 Türk askeri hayatını kaybediyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.