Sosyal Medya

Dünya

Myanmar'ın yeni sivil hükümeti Budistlerce protesto edildi

Myanmar'da 50 yıl sonra gelen sivil yönetimde birçok bakanlığın verildiği ünlü muhalif Suu Çi ve partisi, Budistler tarafından protesto edildi



Myanmar'ın Arakan eyaletinde yeni hükümet Budistlerce protesto edildi.

Arakan vilayeti Okyab şehrinden yüzlerce Budist, Aung San Suu Çi'nin liderliğindeki "Demokrasi için Birlik Partisi" karşıtı protesto yürüyüşüne katıldı.

Protesto edenler, yürüyüşleri esnasında Arakan'a, Burma etnik kökeninden değil, kendi etnik kökenlerinden hükümet yetkililerinin atanmasını istedi.

Budist göstericiler Arakanlıları, yabancı uyruklu olarak göstermek ve 'ülkeye kanunsuz giriş yapan göçmen' olarak tanımlanarak vatandaşlıktan çıkarma metinlerini içeren, 2008'de yürürlüğe giren 'uyruk kanunu'na yönelik maddeleri daha da sertleştirebilecekleri yetki talebinde bulundu.

Bangladeş, (Myanmar) Burma ve Hint Okyanusu arasında kalan, bir zamanlar 50 bin kilometre karelik bağımsız devlete sahip olan Arakan Müslümanları, Burma'daki askeri cunta ve Bangladeş'teki mülteci kampları arasına sıkışan, eşi çok az görülmüş bir zulmü yaşıyor.

Burma'nın Arakan Eyaleti'nde yaşayan bir milyondan fazla Arakan Müslüman vatandaş olarak kabul edilmezken, 500 bin ile bir milyon arasında olduğu tahmin edilen mülteciler bulundukları ülkelerde "kaçak" olarak değerlendiriliyor.

İngiliz sömürgeciliğinin canlandırdığı ırkçı Budist rejimin sürekli zulmüne maruz kalmasına rağmen, Arakan Müslümanları 1982 yılına kadar Burma'da vatandaşlık statüsüne sahipti. O yıl, diktatör Ne Win tarafından yürürlüğe sokulan vatandaşlık yasası ile kimlikleri ellerinden alındı. Bu, Arakan Devleti'ne karşı 1978 yılında başlatılan Naga Min Operasyonu'nun (Ejderha Kral Operasyonu) en karanlık bölümlerinden birinin son darbesi oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.