Sosyal Medya

Güncel

Rusya ile anlaşmayı meclis onayladı

Komisyon, Türkiye'nin 7 ülkeyle çeşitli tarihlerde imzaladığı anlaşmaları onaylayan kanun tasarılarını görüştü.



Komisyonun kabul ettiÄŸi tasarılar arasında,Türkiye ile Rusya Arasında Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında Bulunan Rus Defin Yerleri ile Rusya Federasyonu Topraklarında Bulunan Türk Defin Yerleri Hakkında AnlaÅŸmanın Onaylanmasının Uygun BulunduÄŸuna Dair Kanun Tasarısı bulunuyor. Tasarı, daha önceki dönem DışiÅŸleri Komisyonunda kabul edilmiÅŸ ancak Genel Kurulda görüşülemediÄŸi için kadük olmuÅŸtu.

Tasarının gerekçesinde, Birinci Dünya Savaşı yıllarında esir düşen ve esir kamplarında hayatlarını yitirerek Rusya'nın Krasnoyarsk bölgesinde defnedilen Türk askerleri için ÅŸehitlik anıtı inÅŸa edilmesi, ayrıca Vladivostok, Petrevski ve Hirov ÅŸehirlerinde bulunan Türk askerlerinin mezarlarının künye tespitlerinin yapılarak bu ÅŸehirlerde de birer anıt inÅŸa edilmesi, mezar kalıntıları bulunursa, bulunan yerlerde ÅŸehitlik yapılmasına dair Milli Savunma Bakanlığıtaleplerininin, 2009'da Moskova BüyükelçiÄŸince Rusya'daki makamlarına iletildiÄŸi belirtildi.

Bu talep üzerine Rusya'nın, şehitlikler konusunda iki ülke arasında bir anlaşma imzalanması önerdiği, bu çerçevede hazırlanan, Türkiye ile Rusya Arasında, Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında Bulunan Rus Defin Yerleri ile Rusya Federasyonu Topraklarında Bulunan Türk Defin Yerleri Hakkında Anlaşma'nın, 3 Aralık 2012'de imzalandığı kaydedildi.

Anlaşmaya göre, Türkiye ve Rusya, defin yerlerinin belirlenmesine, tesciline katkıda bulunacak, defin yerlerinin düzenlenmesini, bakımını sağlayacak, 1. ve 2. Dünya Savaşları ve diğer askeri savaşlar sonucunda hayatını kaybeden askerlerin naaşlarının nakledilmesi, yeniden defnedilmesine ilişkin konuları çözüme kavuşturacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.