Sosyal Medya

Güncel

CHP raporu: 7 yıl içinde 'Arap sorunu' başlayacak

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Fatih Gürsul hazırladığı raporda önlem alınmaması halinde 7-10 yıl içinde Türkiye'nin Arap sorunuyla yüz yüze kalacağını savunuyor



CHP Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Fatih Gürsul, Suriyeli mültecilerle ilgili hazırladığı raporda gerekli önlemler uygulanmazsa 7-10 yıl içinde Türkiye'nin Arap sorunuyla karşı karşıya kalacağını açıkladı.

Haberturk’teki habere göre Gürsul’un baÅŸkanlığında Leadership Research& Consulting AraÅŸtırma Åžirketi’nin “Ä°nsan Toplum ve Teknoloji DerneÄŸi” adına hazırladığı “Suriyeli Göçmenler Uluslararası AraÅŸtırma Projesi: Kilis ÖrneÄŸi” baÅŸlıklı rapor için 15–27 Mart tarihleri arasında Kilis’te 73 göçmen ile yüz yüze görüşüldü.

Raporda, Kilis’in ÅŸehir merkezi nüfusunun 93 bin 266 olduÄŸu, buna karşılık kentteki Suriyeli mülteci sayısının 127 bine ulaÅŸtığı belirtildi.

“Aynı evde kaç kiÅŸi ile yaşıyorsunuz?” sorusuna 32 kiÅŸinin 5-6, 10 kiÅŸinin ise 10-13 cevabını verdiÄŸi ifade edilen raporda, Suriye’de aylık geliri 100 dolar ile 10 bin dolar arasında deÄŸiÅŸen mültecilerin, Türkiye’deki aylık gelirinin 50 dolar ile 2 bin dolar arasında deÄŸiÅŸtiÄŸi, çoÄŸunluÄŸun 200-400 dolar aralığında kazandığı belirtildi.

Rapora göre sığınmacılar Türkiye’de çoÄŸunlukla temizlikçi, garson, muavin ya da ekmekçi olarak çalışıyor. Suriyelilerin yaÅŸadığı en büyük sorun ise düşük ücretle çalışmak ve ev kirasının yüksek olması.

Gürsul raporda, “Önlemler ve iyileÅŸtirmeler hayata geçirilmediÄŸi takdirde 7-10 yıl içinde Türkiye, Kürt sorununun katbekat üstünde Arap sorunu ile karşı karşıya kalacak” uyarısını yaptı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.