Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sadr'ın eylemi Irak siyasetini karıştırdı

Irak’ın etkili siyasetçilerinden Mukteda el-Sadr'ın, korumalarıyla birlikte oturma eylemi devam ederken yeni kabinenin yarın açıklanabileceği belirtiliyor



Irak'ın Başkenti Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölgede, Sadr yanlıları bir haftadan daha fazla bir süredir oturma eylemi gerçekleştiriyor. Hükümet yolsuzluklarına itiraz eden Iraklı protestocular, ülkede reform talebinde bulundu.

Mukteda el-Sadr, takipçilerinden, meclis, büyükelçilikler ve devlet dairelerini kapsayan yeÅŸil bölgenin giriÅŸlerinde kalmalarını istedi. Sadr, daha önce Irak BaÅŸbakanı Haydar el-Ä°badi’ye, eÄŸer ikna edici bir reform paketi sunmazsa, protestoların ÅŸiddetleneceÄŸi uyarısında bulunmuÅŸtu.

Sadr, BaÅŸbakan Haydar el-Ä°badi'den meclisin tanıdığı süre içerisinde köklü bir reform gerçekleÅŸtirmesini isteyerek, halkı hayal kırıklığına uÄŸrattığını ifade etti.

Sadr'ın temsilcilerinden Ali Simesim, baÅŸkent BaÄŸdat'ta hükümet binalarının bulunduÄŸu korunaklı YeÅŸil Bölge giriÅŸlerindeki eylemcilere Sadr'ın açıklamasını okuyarak, Sadr'ın Ä°badi'nin teknokratlar hükümeti kabinesini parlamento tarafından verilen süre içerisinde sunmasını istediÄŸini belirtti.

Açıklamada Sadr'ın Ä°badi'ye yönelik ÅŸu ifadelerine yer verildi: 

"Resmi televizyondaki konuÅŸmanda (Ä°badi) köklü reformlarının en azından birinci aÅŸamasını açıklamanı bekliyorduk ancak mazlum halkı hayal kırıklığına uÄŸrattın. Meclis sana bu konuda süre tanıdı. EÄŸer bu reformları açıklaman perÅŸembe gününü geçerse mecliste senden güvenoyunu çekmeye kadar gideriz ve eli kolu baÄŸlı seyirci kalmayacağız."

TEKNOKRATLAR HÃœKÃœMETÄ° GELÄ°YOR

Irak Meclisi, İbadi'ye teknokratlar hükümeti kabinesini kurması için önümüzdeki perşembe gününe kadar süre vermişti.

İbadi, meclisten, teknokratlar hükümetine karşı tutumunu açıkça belirlemesini istemişti. İbadi, "Meclisin teknokratlar hükümetinin siyasi partilerin içinden veya dışından kurulması gerektiğiyle ilgili tutumunu açıkça belirlemesi gerekiyor. Meclis tarafından reddedilecek bir kabineyi sunmak akıllıca olmaz." açıklamasında bulunmuştu.

Öte yandan Sadr hareketinin kurulmasını istediği hükümette yer almayacağını açıkladığı belirtiliyor. Dün İyad Allavi başkanlığında "Ulusal Birlik" isimli 3 kişiden oluşan bir heyet, Sadr Hareketi'nin siyasi kanadıyla biraraya geldiği öne sürülüyor.

Görüşmeden sonra ise İbadi'ye bir mektup gönderildiği, yeni kabinenn yarın açıklanmasının beklendiği ifade ediliyor. Ayrıca dün Irak Planlama Bakanı Selman el-Cemili ve Tarım Bakanı Felah Hasan Zeydan istifa etmişti.

"SÄ°STANÄ° MÃœDAHALE EDECEK"

Öte yandan Şii dini mercilerden Muhammed Taki el-Muderrisi de Kerbela'da yaptığı konuşmasında, "Irak'ta siyasi makam ve mevki sahibi olan siyasetçilerin dönemin adamı olması gerekiyor yoksa sonları zor ve derin olacak. Hükmünüzü sürdürdüğünüz devlet sizin değil halkın mülküdür. Dini merci Ali es-Sistani sizi izliyor ve IŞİD'in Irak topraklarını işgale başladığı dönemde olduğu gibi (cihat çağrısı) uygun zamanda müdahale edecek." diye konuştu.

Ayetullah el-Uzma Seyyid Ali el-Hüseyni el-Sistani halihazırda Irak'taki en önemli Şiî dini lider olup Necef kentindeki Havza'nın da kurucusudur.

ABD iÅŸgaline karşı savaÅŸmış Mehdi Ordusu adlı milisleriyle tanınan ve Ä°ran’dan destek alan Sadr, Saddam döneminde öldürülen ünlü bir ayetullahın oÄŸlu. Kendisine baÄŸlı Ahrar bloÄŸunun 34 milletvekili, 3 bakanı var. Ancak yolsuzluÄŸa bulaÅŸan bu siyasilerin kendisini temsil etmediÄŸini söylüyor.

Bağdat'ın merkezindeki 10 kilometre karelik bir alanı kapsayan yeşil bölge, 2003'te ABD tarafından işgal edilmiş ve 2009'da Irak yönetimine devredilmişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.