Sosyal Medya

Güncel

'Kara paranın babaları Pensilvanya'da'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklanması hakkında "Bu kara para konusu mudur, gerekçesini bilmeden değerlendirme yapmayı doğru bulmuyorum. Ama kara paranın babaları Pensilvanya'da duruyor" dedi.



ABD'nin baÅŸkenti Washington'a gitmeden önce Ä°stanbul Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan, "Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklanması konusundaki deÄŸerlendirmeniz nedir?" sorusuna ÅŸu yanıtı verdi:

"Bu konu aslında ülkemizi ilgilendiren bir konu olmadığı gibi bir kara para aklama kousu mudur deÄŸil midir, gerekçesini bilmeden böyle bir deÄŸerlendirme yapmayı doÄŸru bulmuyorum. Ama kara paranın babaları Pensilvanya'da duruyor. Acaba oradaki merciler herhangi bir uygulama yaptılar mı? Bakın geçenlerde yine ABD’deki hukuk büroları çok ilginç, suç duyurularında bulundular. BildiÄŸiniz gibi bu paralel devlet yapılanmasının ABD’de birçok eÄŸitim ve öğretim kurumları var. Bu eÄŸitim-öğretim kurumları içerisinde Amerika'nın charter school'ları var. Bu charter school'larını en güzel ÅŸekilde, çok sinsice, akıllıca söğüşlediler ve söğüşlemeye de devam ediyorlar. Bunlar ufak rakamlar deÄŸil yani yüz milyon dolarları aÅŸan rakamlar. Önce bunlara yönelik bir adım atsınlar ya. Bunlara yönelik, daha bunlar hiçbir adım atmadılar ve bu bir kiÅŸi deÄŸil, on kiÅŸi deÄŸil, yüz kiÅŸi deÄŸil, binlerce kiÅŸi burada bu uygulamayı yapıyorlar. Bunların da banileri giriyorlar çıkıyorlar. Kendilerini bu konularda da uyardık. Bakın bu kiÅŸi ülkemizde aynı ÅŸekilde kara para aklama yaptığı gibi bu kiÅŸinin koordine ettiÄŸi kiÅŸiler ülkemizde ya hapiste ya da bir kısmı firarda... Ama hâlâ ne yazık ki dostumuz ABD'deki yetkililer hâlâ duyarlılık göstermediler. Rıza Zarrab’la alâkalı varsa bir ÅŸey ki Rıza Bey’in avukatları zaten gerekli ÅŸekilde bunu vereceklerdir. Kendisini de savunacakladır. Bu zaten ülkemizle alâkalı bir konu deÄŸil."

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu Ãœrdün seyahati dönüşünde gazetecilerin sorusu üzerine, Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklanmasıyla ilgili, "Daha önce paralel yapının ABD’deki para kaynaklarıyla ilgili çok soruÅŸturma baÅŸlatıldı. Bu nereye gitti? Bütün kara para aklama çabalarına karşı aynı tutarlılığı görmek isteriz" demiÅŸti.

Obama ile görüşme olacak mı?

Cumhurbaşkanı, ABD Başkanı Barack Obama ile ikili bir görüşme olup olmayacağıyla ilgili soruya ise şöyle yanıt verdi:

"Orada birçok liderle bu görüşmeleri yapacağız. Sayın Obama ile de bu şekilde bir görüşme arkadaşlar planladılar ve görüşmeler yapıldı. Orada bu toplantılar sadedinde nasıl G20'de yaptıksak aynı şekilde orada da.. Çünkü sadece bu Sayın Obama'nın ikili bir görüşme için davetine icabetle değil, bir zirveye davetle gittiğimiz bir toplantıdır. Takdir edersiniz ki 50'yi aşkın Sayın Obama'nın davetine gelen orada liderler olacak. Onların ciddi bir kısmıyla tabii kendisinin de orada ikili görüşmeleri olacaktır. Biz de bu şekilde orada kendisiyle ikili bir görüşmeyi yapacağız ama bu görüşme ne kadar sürer, o görüşmenin gündemiyle, toplantının akışıyla alâkalı bir konu olacaktır."

CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın pazartesi günü yaptığı açıklamada, ErdoÄŸan'ın, ABD BaÅŸkanı Obama ile ikili görüşme yapması için çalışmaların sürdüğünü söylemiÅŸti.

"Bedelini ödettik"

PeÅŸmerge'yle çatışan IŞİD'in attığı KatyuÅŸa mermileri, bir Türk askerinin ölümüne neden olmuÅŸtu. ErdoÄŸan'a, "BaÅŸika'da bir üsteÄŸmen ÅŸehit oldu. BaÅŸika'da ne gibi tedbirler alınacak? Asker sayısında artış olacak mı?" diye soruldu. ErdoÄŸan buna ÅŸu yanıtı verdi:

"Asker artışıyla alâkalı bir olay değil tedbir. Zaten hemen olayın ardından gerek oradaki fırtına obüslerimiz en ağır şekilde onlara cevabı vermiş ve bedelini ödetmiştir, gerek koalisyon güçleri havadan verilen hedefleri vurmuşlardır. Ardından bizim hava kuvvetlerimiz aynı şekilde oradaki DAEŞ noktalarını ciddi manada vurmuş ve adeta darmadağın etmiştir diyebiliriz. Bu süreç bu noktada artarak çok daha farklı bir şekilde devam edecektir. Oradaki potansiyel, gerek teknolojik gücümüz, silah gücümüz, mühimmat gücümüz bu iş için yeterlidir ve gerektiğinde hava kuvvetlerimiz koalisyon güçleriyle koordineli olarak bu tür çalışmaları da rahatlıkla yürütebilecek konumdadır."

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.