Sosyal Medya

Dünya

ABD darbe iddialarını reddetti

Basında çıkan ABD'nin cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve hükümeti düşürme planları iddialarına, "Saçma" diyerek cevap verdi



ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye'de bazı medya kuruluÅŸlarında çıkan “ABD, AK Parti hükümetini ve ErdoÄŸan'ı düşürmeye çalışıyor iddialarını, “saçma sapan, cevap vermeye bile deÄŸmez iddialar olarak niteledi. Kırby, Anayasa Mahkemesi'nin tutukluluklarının sona verilmesine karar verdiÄŸi ancak yargılanmaları süren gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün mahkemelerine gizlilik kararı konarak, basına, kamuya ve diplomatlara kapatılmasının da ayıplanacak bir durum olduÄŸunu söyledi.

BaÅŸkent Washington'da düzenlediÄŸi basın toplantısında, Türkiye gündemindeki konularla ilgili soruları cevaplayan John Kirby, ABD'nin Türkiye'de hükümeti ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ı düşürmeye çalıştığı iddialarına iliÅŸkin soruya verdiÄŸi cevapta, “Öylesine saçma sapan bir iddia ki, bunlara cevap verip onurlandırmaya bile deÄŸmez diye konuÅŸtu. Kirby, iddiaların hükümete yakın olan basın kuruluÅŸlarında yer aldığının anımsatılması üzerine, “Kimden geldiÄŸi umurumda deÄŸil. Bunlar saçma sapan ÅŸeyler ve ABD'den bir cevap hak etmiyor dedi.

BU Ä°LK KEZ OLMUYOR, SON KEZ DE OLMAYACAK

Amerikalı diplomatların, Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandıkları mahkemeyi izleme giriÅŸimlerine de açık destek veren Kirby, “O duruÅŸmanın açılışında Amerikalı diplomatlar vardı. Ev sahibi ülkenin, siyasi, yargısal ve öteki geliÅŸmelerini izleme, bunlara iliÅŸkin rapor hazırlamak bütünüyle diplomatik prosedürlere uygundur. Bu ilk kez olmuyor, son kez de olmayacak diye konuÅŸtu.

DAVALARIN KAMUOYUNA KAPATILMASI AYIPLANACAK BÄ°R DURUM

Dündar ve Gül'ün yargılandığı davaların kamuya kapatılmasının 'ayıplanacak bir durum' olduÄŸunu söyleyen Kirby, “Bu davanın kamuya, medya ve diplomatik eriÅŸime kapatılarak, özel ÅŸekilde yapılmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Bu utanılacak bir durum. Daha önce de söylediÄŸimiz gibi, Türk hükümetinin, kendi anayasasında da korunan yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü de içinde olmak üzere ifade özgürlüğüne baÄŸlı kalmaları çaÄŸrısını yapmayı sürdürüyoruz dedi.

TÃœRKÄ°YE Ä°LE Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERDE SORUN YOK

Kirby, baÅŸka bir soruya verdiÄŸi cevapta da, ABD ile Türkiye arasındaki iliÅŸkilerde bir sorun olmadığını, Türkiye'nin NATO müttefiki olduÄŸunu anlatarak, “Bizim için çok önemli bir ikili iliÅŸkimiz var ve bunu çok ciddiye alıyoruz. Türkler için de böyle olduÄŸunu biliyoruz. Daha önce de söyledik, her konuda aynı görüşte olmadığımız konular oluyor. Medya özgürlüğü bunlardan biri. Ama her konuda görüş birliÄŸinde olunmamasına karşın, yapıcı görüşmeler yapılması iliÅŸkinin güçlülüğünü gösterir dedi.

Kirby, Türk yetkililerle ile yapılan görüşmelerde, Suriye, PYD, Türkiye-Suriye sınırı gibi konuların da ele alınacağını, sınırdan IŞİD'e destek vermek için geçiÅŸlerin sürmesinin Türkiye'yi de kaygılandırdığını belirtti ve, “Suriye'de kendi kendine ilan edilmiÅŸ, yarı özerk bölgeleri desteklemeyeceÄŸimizi söyledik, bunları da görüşeceÄŸiz dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.