Sosyal Medya

Dünya

İtalya'dan 'konsolos' açıklaması geldi

İtalya'dan yapılan açıklamada Türkiye'nin AB'ye girmek istediği, bu sebeple duruşmanın takibinin normal olduğu savunularak Viyana Sözleşmesi’ne tam uyum içinde hareket edildiği kaydedildi



Ä°talya DışiÅŸleri Bakanlığı, Ä°stanbul BaÅŸkonsolosu Federica Ferrari Bravo’nun, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün duruÅŸmasına katılmasına Türkiye’nin tepki göstermesi üzerine açıklama yaptı.

Bakanlığın internet sitesine konan açıklama, “Türk DışiÅŸleri Bakanlığı’nın, Cuma günü Ä°stanbul’da gerçekleÅŸtirilen ve Cumhuriyet’in gazetecileri Can Dündar ve Erdem Gül’e karşı açılan davanın ilk duruÅŸmasına bazı Avrupalı diplomat ve konsüler temsilcik mensuplarının katılmasını protesto etmek için yaptığı çaÄŸrıya iliÅŸkin” sözleriyle baÅŸladı.

Açıklamada, duruÅŸmaya katılan BaÅŸkonsolos Federica Ferrari Bravo’nun, bu davranışıyla Viyana SözleÅŸmesi’ne tam bir uyum içinde hareket ettiÄŸi kaydedildi.

“KONSOLOSLARIN Ä°LGÄ°SÄ°, TÃœRKÄ°YE’NÄ°N AB’YE GÄ°RMEK Ä°STEMESÄ°NDEN KAYNAKLANIYOR”

Ä°fade özgürlüğünün, Türkiye’deki siyasi tartışmalar için temel önemde olduÄŸu savunulan açıklamada, Avrupalı diplomatların bu ilgisinin, Türkiye’nin Avrupa BirliÄŸi’ne (AB) girmeye aday bir ülke olmasından kaynaklandığı ifade edildi.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün duruşmasına, Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann ile İngiltere, Kanada, İsviçre, Almanya, İtalya, Hollanda, Avusturya, Finlandiya, Fransa ve Polonya başkonsolosları da katılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konsolosluk dışındaki faaliyetlerin izne tabii olduğunu belirterek, "Diplomasinin de bir adabı ve edebi var" sözleriyle tepki göstermişti.

Bunun ardından, Türkiye Cumhuriyeti DışiÅŸleri Bakanlığı’nın, duruÅŸmaya katılan büyükelçi ve konsoloslar konusunda ilgili ülkelerin elçiliklerine nota verdiÄŸi belirtilmiÅŸti.

Söz konusu temsilcilerin, Viyana SözleÅŸmesi’ni ihlal ettiÄŸi öne sürülmüştü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.