Sosyal Medya

Güncel

Kurtulmuş: En kötü ihtimal millete gideriz

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar kurulu sonrası açıklama yaptı.



BaÅŸbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan KurtulmuÅŸ, Yeni Anayasa’nın parlamentodaki tüm siyasi partilerin sorumluluÄŸu olduÄŸunu söyleyerek, “En kötü ihtimalle millete gidip bunun milletten geçirilmesi mümkün olur” dedi.

Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuştu.

“Biz taslağımızı Nisan sonuna kadar TBMM’ye sunarız. 367’yi bulması için gereken çalışmayı yaparız” diyen hükümet sözcüsü,  “Olmazsa 330’u bulup millete gitmesi için gerekli çalışmayı yaparız” diye devam etti.

“Anayasa çalışmalarında partiler grup kararı alamazlar” diyen KurtulmuÅŸ, vekillerin kendi vicdanlarıyla karar vermesi gerektiÄŸini belirterek ÅŸunları söyledi:

“Yeni Anayasa meselesi sadece AK Parti’nin boynunun borcu deÄŸil, tüm siyasi partilerin sorumluluÄŸu. EÄŸer bu parlamento, Anayasa meselesini baÅŸka parlamentoya devrederse siyaseten bir ÅŸey yapmış sayılmaz. Hiç kimse bu görevden kaçamaz. Hep birlikte yerine getirilmesi esastır.  

Biz samimiyetle üzerimize düşeni yapıyoruz.  Aynı zamanda toplumda yeni Anayasa algısının oluÅŸması gerekir. ÇoÄŸulcu mantıkla hareket edilmeli. Nasıl bir baÅŸkanlık sistemi olacağı parti içinde tartışılacak.

Bu mesele, ilanihaye beklenecek bir mesele değildir. Biz aylar öncesinden söylüyorduk, şimdi uygulamaya koyacağız.

Birlik, Huzur ve Demokrasi eylem planı

Kurtulmuş, toplantıda 81 maddeden oluşan Birlik, Huzur ve Demokrasi eylem planının geldiği son noktanın değerlendirildiğini ifade etti. Sahada devam eden çalışmalar ve kentsel dönüşüm kısımlarının da görüşüldüğünü anlatan Kurtulmuş, örnek olarak bazı kalemlere değindi:

“Gıda ve barınma yardımlarının organizasyonlarından, vergi ve SSK prim borçlarının ertelenmesine kadar planın bir kısmı iÅŸleme kondu. Yine Sur’da üç bine yakın kiÅŸi, Cizre’de bin 200 kiÅŸi istihdam edilecek.”

“Silopi tamamen terörden temizlendi” diyen KurtulmuÅŸ, “Zarar ziyan tespitlerinden kentsel dönüşüme kadar nelerin yapılacağı belirleniyor. Sur ve Cizre’nin tarihi dokusunun korunmasına büyük hassasiyet gösteriliyor” diye konuÅŸtu.

Kurtulmuş, Siyasi Etik Yasası ile ilgili düzenlemeler de yapıldığını söyledi.

‘AB ile ortak terörle mücadele’ sorusu

KurtulmuÅŸ, gazetecilerden birinin özellikle Brüksel saldırısı sonrası Türkiye’nin AB ile ortak bir terörle mücadele iÅŸbirliÄŸi masası kuracağı yönündeki haberlere iliÅŸkin sorusuna yanıt verdi.

“Türkiye ile çeÅŸitli AB ülkeleri arasında teröristler bakımından bilgi alışveriÅŸi zaten oluyor” diyen KurtulmuÅŸ, vizesiz AB sürecinde öngörülen koÅŸullar kapsamında iÅŸbirliÄŸinin süreceÄŸini ifade etti.

Sarraf sorusu

KurtulmuÅŸ, ABD’de tutuklanan Ä°ran asıllı iÅŸadamı Rıza Sarraf’a iliÅŸkin soruya şöyle yanıt verdi:

“Söz konusu dava ABD'de, yurtdışında baÅŸlamış olan hukuki bir süreçtir. Bu hukuki süreçle ilgili ÅŸu ana kadar herhangi bir ÅŸekilde söz konusu ülkeden söz konusu davayla ilgili resmi bir bilgi talebi ya da resmi bir talep Türkiye'ye aktarılmış deÄŸildir, gelmiÅŸ deÄŸildir."

Rus heyet

KurtulmuÅŸ, TSK’dan yapılan açıklama doÄŸrultusunda Türkiye’ye gözlem için gelecek heyete iliÅŸkin soruya da, “Rusya ile çeÅŸitli vesilelerle iliÅŸkiler sürdürülmeye çalışıldı. Ne Türkiye Rusya’yı, ne Rusya Türkiye’yi gözden çıkarır. Yakın komÅŸuluk iliÅŸkilerimiz var” yanıtını verdi.

“2-5 Åžubat tarihleri arası rutin olarak yapılması beklenen uçuÅŸ yapılamamıştı” diyerek süreci anımsatan KurtulmuÅŸ, “Heyet gelsin bakalım, neler konuÅŸacaklar görelim. Sonra daha net konuÅŸuruz” yanıtını verdi.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.