Sosyal Medya

Coğrafyamız

Önce Barzani şimdi Ruhani

Örgüt yöneticileri de dahil Kandil’in üçte ikisi İran’a kaçtı. PKK ile mücadele için Barzani ikna edildi, İran da yakın markaja alındı.



Devletin büyük bir kararlılıkla GüneydoÄŸu’da yürüttüğü terör operasyonlarına ek olarak,PKK’nın lojistik desteÄŸinin kesilmesi konusunda Ä°ran ve Kuzey Irak yönetimi ile önemli temaslar yapılıyor. BaÅŸta örgüt yöneticileri olmak üzere Kandil’den kaçan PKK’lıların en az üçte ikisinin Ä°ran topraklarında oldukları tespiti yapıldı. Kuzey Irak yönetimi ise artık PKK ile arasına mesafe koymuÅŸ durumda. 

LOJÄ°STÄ°K DESTEK KESÄ°LÄ°RSE... 

Hem Kuzey Irak hem de Ä°ran’la hızlanan görüşme trafiÄŸinde hedef, örgütün lojistik desteÄŸinin kesilmesi. Hükümette terör operasyonları ve örgütün lojistik desteÄŸinin kesilmesine yönelik yapılan deÄŸerlendirmeler ve analizler şöyle: “PKK ile mücadelenin birden fazla cephesi var. Özellikle komÅŸu ülkelerden saÄŸlanan lojistik desteÄŸin kesilmesi için bu ülkeler nezdinde temaslar hızlandı. Ä°ran’ın küresel dünya ile bütünleÅŸme çabasının gereÄŸi olarak, PKK ile arasına mesafe koyması gerekecek. Türkiye’ye yapılan son ziyarette (Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Zarif) beklentiler dile getirildi. Ä°ran tarafı da sıcak mesajlar verdi. Ancak somut olarak bu adımlar hayata geçerse, Ä°ran desteÄŸinden bahsedilebilir. Kandil denilen yapının üçte ikisi Ä°ran’da. EÄŸer Ä°ran lojistik desteÄŸi keserse bu büyük bir kazanım olur. Buna iliÅŸkin beklentiler var. Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Ruhani’nin önümüzdeki günlerde planlanan Türkiye ziyaretinde de aynı beklentiler bir kez daha vurgulanacak. 

BARZANÄ° TÃœRKÄ°YE'NÄ°N YANINDA

DiÄŸer yandan Türkiye’den sık sık heyetler giderek Barzani yönetimi ile görüşmeler yürütüyor. Kuzey Irak’ın da uluslararası toplumla entegre olabilmesi için Türkiye’nin desteÄŸine ihtiyacı var. Bunun için Kuzey Irak topraklarındaki PKK güçleri ile arasına mesafe koyuyor. Barzani ailesi Türkiye’ye çok yakın. PKK ile mücadelede Türkiye’nin yanında olduÄŸunu düşünülüyor.

BÖLGEDE HDP BİTTİ

Öte yandan HDP’nin Nevruz mitingine katılımın önceki yıla göre büyük oranda düşük olması da, bölge halkının HDP’ye ve PKK’ya olan tepkisi olarak deÄŸerlendiriliyor. Nevruz’dan hemen sonra da HDP’den ‘çözüm masasının’ kurulması için AK Parti’ye mesaj iletildiÄŸi belirtildi. Hükümet ise, “Silahlar bırakılmadan hiçbir adım atılmayacak” cevabını verdi.

Yücel Kayaoğlu - Türkiye

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.