Sosyal Medya

Güncel

Irak ve Suriye'de 'toprak bütünlüğü' vurgusu

Ürdün'ü ziyaret eden Başbakan Davutoğlu, Suriye'deki krizlerin durmasını istediklerini belirterek, "Umarız ki Cenevre görüşmeleri Suriye halkının dileklerini karşılanacağı bir sonuca ulaşacaktır. Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunduğunu görmek istiyoruz" dedi.



Davutoğlu, Ürdün ziyareti kapsamında Başbakan Ahmed en-Nusur ile heyetler arası görüşmeler ve imzalanan iş birliği anlaşmalarının ardından açıklamalarda bulundu.

DavutoÄŸlu, Suriye kriziyle ilgili iki ülkenin benzer zorluklarla karşı karşıya olduÄŸunu hatırlatarak, "Kuzeye giden sığınmacılar Türkiye’ye, güneye gidenler Ãœrdün’e doÄŸru hareket ediyor. Suriye’nin istikrarı Suriye’nin komÅŸusu olarak bizler için giderek daha da önemli oluyor. Saldırıların durmasını destekliyoruz.Suriye’deki tüm bu krizlerin durmasını istiyoruz. Suriye’deki rejim güçlerinin ve DAEÅž, YPG, PKK gibi terör örgütlerinin vahÅŸeti, sadece bizim ülkelerimize deÄŸil aynı zamanda bölgenin istikrarına saldırıyor." dedi.

"Umarız ki Cenevre görüşmeleri Suriye halkının arzu ve dileklerinin karşılanacağı bir sonuca ulaÅŸacaktır" diyen BaÅŸbakan, "Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunduÄŸunu görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Türkiye-Ürdün arasındaki karşılıklı ilişkileri "bölgede örnek mükemmel bir ilişki" olarak niteleyen Davutoğlu, siyasi alanın yanı sıra ekonomik alanda büyük bir potansiyel paylaşıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye Ãœrdün arasında imzalanan serbest ticaret anlaÅŸması, ekonomik iliÅŸkilerimizde yeni bir atmosfer yarattı. Serbest ticaret anlaÅŸmasının imzalanmasının ardından iki katına çıkan ve de bugün yaklaşık bir milyar dolarlık ortak ticaret hacmine ulaÅŸtık. 2017’de serbest ticaret anlaÅŸmasının ikinci aÅŸaması olacak. Eminim ki, bu bizim ticaret iliÅŸkilerimize ivme kazandıracak. Türkiye’nin Ãœrdün’deki yatırımları 300 milyon dolara ulaÅŸtı. Bu yeni giriÅŸimle, umuyoruz ki, daha da artacak"

İskenderun-Akabe ro-ro hattı

DavutoÄŸlu, ulaÅŸtırma konusunda iÅŸ birliÄŸini vurgulayarak, sivil havacılık anlaÅŸmasının imzalandığını ve Ä°skenderun-Akabe arasında Ro-Ro feribot taşımacılığıyla ilgili fırsatları deÄŸerlendirdikleri bilgisini paylaÅŸtı.   

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, "Akabe limanı bizim için stratejik öneme sahip. Suriye ve Irak’taki krizin ardından, Ä°skenderun-Akabe arasında Ro-Ro feribot taşımacılığı fırsatlarını deÄŸerlendirmek istiyoruz. Dolayısıyla Akabe, Türkiye için Ãœrdün’ün yanı sıra Körfez ve Arap yarımadasına açılan bir kapı olacak" ifadelerini kullandı.

DavutoÄŸlu iki ülke arasındaki turizm üzerine iÅŸ birliÄŸiyle ilgili "Biz tüm Türk hacıların önce Amman ve Ãœrdün'ü görmesini Amman üzerinden Kudüs’e gitmesini istiyoruz. Bu ayrıca iki kardeÅŸ millet arasında daha fazla insan hareketi olması için bir fırsat." dedi.      

"Filistinli kardeÅŸlerimizin hakları ve Mescid-i Aksa’yı korumak ikimizin ortak davası"

Davutoğlu, iki ülke arasında Filistin meselesini de ele aldıklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"Toplantılarımızda geçen bir önemli konu daha Filistin ve Kudüs meselesi. Filistinli kardeÅŸlerimizin hakları ve Mescid-i Aksa’yı korumak ikimizin ortak davası. Türkiye her zaman Kudüs ve Mescid-i Aksa hakkında özel bir konuma sahip Ãœrdün’ün yanında olacaktır. Filistin halkının haklarını korumak ve Kudüs’teki Mescid-i Aksa üzerindeki ortak mirasımızı korumak için elinden geleni yapacaktır."

Başbakan Abdullah en-Nusur da iki ülke arasında "yakında gerçekleştirilecek, sürmekte olan ya da gelecek vaat eden projeleri gözden geçirdiklerini" söyledi.

Nusur, "Türkiye ve Ürdün, Suriye ve Irak'a sınırı bulunan tek ülkeler. Ortadoğu'da iş birliğimizi azami seviyeye çıkarmamızı gerektiren çok sayıda zorluk ve benzerlik var." dedi.

Ürdün Başbakanı, Akabe limanında Ro-Ro seferlerinin başlaması için Türk üretici ve ihracatçılara karlı bir yol sağlayacak imkanlar tanımak istediklerini kaydetti.

Nusur, ülkenin kuzeyindeki Mafrak vilayetinin de Suriye, Irak ve Suudi Arabistan’ın yakınındaki konumuyla çok stratejik ve yatırım fırsatları açısından verimli bir yer olduÄŸu bilgisini paylaÅŸtı.

Ürdün Başbakanı söz konusu dosyaların Ürdün Kralı Abdullah ile gerçekleştirilecek görüşmede de ele alınacağını söyledi.

Ürdün TİKA ofisi açıldı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, heyetler arası görüşmenin ardından Ürdün'ün başkenti Amman'da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Ofisi'nin açılışını gerçekleştirdi. Davutoğlu, açılışın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile ofisi gezdi.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.