Sosyal Medya

Güncel

Netanyahu'dan Ä°srail mahkemesine tepki

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, gaz anlaşmasını iptal eden mahkemenin kararına tepki gösterdi.



Netanyahu, Ä°srail Yüksek Mahkemesi'nin Akdeniz'de bulunan gazın çıkarılması için enerji firmaları ile imzalanan anlaÅŸmayı iptal ettiÄŸini açıklamasının ardından yazılı bir açıklama yaparak, ÅŸunları kaydetti:

"Yüksek Mahkeme'nin kararı İsrail devletinin sahip olduğu gaz rezervleri ile ilgili gelişmeleri ciddi şekilde tehdit etmektedir. İsrail, ticaret yapmanın zor olduğu aşırı yargı müdahaleleri olan bir devlet görünümü veriyor. Gazın denizin dibinde kalacak olmasına ve yüz milyarlarca şekelin İsrail vatandaşlarına ulaşmayacak olmasına kimsenin sevinmesi için bir sebep yok. Bu nadir kararın İsrail ekonomisine verdiği ağır zararın üstesinden gelmek için gerekli yolları arayacağız."

Ä°srail Yüksek Mahkemesi, hükümetin Akdeniz'de bulunan gazın çıkarılması için Amerikalı ve Ä°srailli iki enerji firması ile imzaladığı anlaÅŸmayı, "problemli" olduÄŸuna hükmederek iptal etmiÅŸti. Amerikan menÅŸeli Noble enerji firması ve Ä°srailli Delek grubu ile imzalanan anlaÅŸmanın yeniden görüşülmesi için hükümete bir yıl süre tanıyan mahkeme, karara gerekçe olarak "anlaÅŸmanın idari hukuk kurallarına aykırı olarak onaylanması ve bunun da Tekel Otoritesi'nin görüşlerini sınırlandırmasını" gösterdi.

Mahkeme, "istikrar fıkrasının yetki sahibi olunmamasına raÄŸmen geçirildiÄŸini ve bu yüzden yasallığının bulunmadığını" belirtti. Mahkemedeki beÅŸ yargıçtan dördünün "illegal" olduÄŸu yönünde oy kullandığı anlaÅŸmadaki "istikrar fıkrası", hükümet ve meclise ilgili anlaÅŸmayı on yıl boyunca deÄŸiÅŸtirmeme koÅŸulu getiriyor.

 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.