Sosyal Medya

Dünya

İslami Hareket, komisyondan çekildi

Nijerya İslami Hareketi avukatları, gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla Kaduna Hükümeti tarafından kurulan Soruşturma Komisyonu'ndan çekildiklerini açıkladılar.



"SoruÅŸturma Komisyonu Huzurunda Nijerya Ä°slami Hareketi (IMN)'nin Temsiliyeti" baÅŸlığıyla, Ä°slami Hareket sitesindende yayımlanan açıklamada; "Kaduna Eyalet Hükümeti tarafından kurulan AraÅŸtırma Komisyonu'nda, Ä°slami Hareketi ve liderini temsil edenler olarak; bu basın toplantısını, Nijerya Ä°slami Hareketi hakkındaki yanlış beyanları, çarpıtmaları ve yanlış anlamaları düzeltmek için gerçekleÅŸtirmek zorunda kaldık" ifadeleri kullanıldı. 

Toplantıda ayrıca sorunların uygun bir baÄŸlamda ve perspektifte ortaya koyulması gerektiÄŸini, ve Nijerya'da bir çekiÅŸme içinde olanların sorunların tek belirleyicileri olmasına izin verilmemesi gerektiÄŸi belirtildi. 
 
Açıklamada yer verilen ifadelerin bazıları şu şekilde:
 
12-14 Aralık, Şeyh İbrahim Zakzaki ve eşinin durumu:
 
12-14 Aralık 2015 tarihleri arasında Nijerya Ordusu ve Nijerya Ä°slami Hareketi arasında çatışmalar yaÅŸandığı herkesçe malum. Bu olaylar; ölümler, yaralanmalar, sakatlanmalar ve Ä°slami Hareket mensuplarının evlerinin yıkılmasıyla sonuçlanmıştır. 12-14 Aralık tarihleri arasında Nijerya Ordusu, Ä°slami Hareket lideri Åžeyh Ä°brahim Zakzaki'nin evine bir baskın düzenlemiÅŸ, bu baskında Zakzaki ve eÅŸi Zinet vurularak hayatları tehlikeye girecek ÅŸekilde yaralanmışlardır. Daha sonra Nijerya ordusundan kamuoyuna yapılan açıklamada, her ikisinin de gözaltına alındıkları belirtilmiÅŸtir. Ordudan yapılan sonraki açıklamada ise Ä°slami Hareket lideri ve eÅŸinin Nijerya polisine teslim edildiÄŸi açıklandı.  
 
Bu olayların üzerine Kaduna Eyalet Hükümeti tarafından Soruşturma Komisyonu oluşturulmuştur. Komisyon Temyiz Mahkemesi tarafından yönetilmektedir.

Soruşturma Komisyonundaki temsiliyetimiz ve görünürlüğümüz:
 
Nijerya Ä°slami Hareketi, Kaduna Eyalet Hükümetine baÄŸlı SoruÅŸturma Komisyonu tarafından 2 Åžubat 2016 tarihinde, 22 Åžubat'ta yapılacak görüşme hakkında bilgilendirilmiÅŸtir. 
 
Komisyon, yazılı genelgeyi onaylamak için Ä°slami Hareket'i davet etti. Ä°slami Hareket bu mektubu ise 5 Åžubat 2016 tarihinde aldı. 
 
8 Şubat 2016'da İslami Hareket'in Hukuk ekibinin eline ulaşan mektuba yazılan cevapta şu ifadelere yer verildi: "Nijerya İslami Hareketi, lideri Şeyh İbraim Zakzaki'nin Soruşturma komisyonu karşısına çıkarılmasına dair bir karar çıkmadan kendisiyle açık görüşme yetkisi almalıdır."
 
Ancak Ä°slami Hareket temsilcilerine, Åžeyh Ä°brahim Zakzaki ile görüşme yetkisi verilmedi. 
 
Soruşturma süreci ile ilgili detayların ve yaşananların aktarıldığı basın toplantısının sonunda İslami Hareket Avukatları şu açıklamalarda bulundular:
 
1- Nijerya Ä°slami Hareketi Hukuk Ekibi, Ä°slami Hareket ve lideri aleyhinde önceden belirlenmiÅŸ bir ajandayı meÅŸrulaÅŸtırmak için kullanılmaya müsade etmeyecektir. 
 
2- Nijerya İslami Hareketi Hukuk Ekibi, Nijerya halkını ve Uluslararası toplumu 12-14 Aralık tarihlerinde yaşanan olayları kendi zaviyesinden anlatması için Harekete destek vermeye çalışmaktadır. Ancak İslami Hareket Liderinden bilgilendirme almaya yönelik tüm çabalar aşılamayan bir duvarla karşılaşmaktadır.
 
3- Nijerya İslami Hareketi Hukuk Ekibi, erişim, bilgilendirme ve temsiliyet hakları kısıtlanırken, yapılacak en onurlu şeyin, Komisyondan çekilmek olduğuna kanaat getirmiştir.
 
4- Nijerya İslami Hareketi, Nijerya halkının Zaria'da yaşananlar hakkında gerçeği bilme hakkına sahip olduğunu düşünmekte, ve halkı yaşananlar hakkında bilgilendirmek için alternatif yollar deneyecektir.

(Ä°slami Analiz)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.