Sosyal Medya

Dünya

ABD ve Rus medyasının Türkiye'ye bakışı ortak

Rus savaş uçağını düşürmesinden sonra Türkiye, Rus resmi devlet yayın organlarının hedefi haline gelmişti. Medya İzleme Raporu,araşitırmasına göre, ABD'ye ait resmi medya organlarında da, Rus medyası ile aynı dili kullanıyor.



Geçtiğimiz Kasım ayında hava sahasını ihlal ettikten sonra Rus uçağını düşüren Türkiye, Rus resmi medya organlarının hedefi haline geldi. Medya İzleme Raporu'na göre, uçak hadisesinden önce ve sonra Rus medyasındaki Türkiye haberleri arasında dikkat çekici fark bulunuyor.

BBG Medya İzleme Raporu'nda özellikle 'Sputnik ve American Voice'nin Türkiye ile ilgili haberlerde sansür ve yanlış bilgi içerikli konulara dikkat çekiliyor. Raporda, hemen hemen aynı zamanda ABD'ye ait American Voice'nin de Türkiye aleyhinde ciddi bir propaganda başlattığı, Türkiye'nin IŞİD ile ticaret yaptığı, Suriye'deki 'terör örgütlerine silahlar gönderdiği' gibi iddiaları, gerçekmiş gibi sunduğuna ve öne çıkarttığına dikkat çekildi

Reuters TV'den Ekaterina Buchneva "Doğrudan veya dolaylı olarak tüm medya platformlarında Türkiye aleyhinde düşmanca bir dil kullanılıyor" diyor.

Medya raporunda yapılan açıklamada "Tüm Avrupa ülkelerinde Türkiye'nin mülteci politikalarından övgüyle bahsedilirken, Rusya'daki medya organlarının Türkiye'yi iki milyon mülteciye kötü muameleyle anması, dikkat çekiyor" denildi.

Rus medyasındaki bu ani deÄŸiÅŸime tepki gösteren Ahmet DavutoÄŸlu, geçtiÄŸimiz günlerde yaptığı açıklamada, "SoÄŸuk savaÅŸ döneminde Sovyet propaganda makinesi vardı. Bu makina her gün farklı yalanlar atıyordu. Bugün de aynısını bize karşı yapıyor. Öncelikle, yaptıkları bu yalan haberlere kendileri inansın da sonra dünyayı inandırmaya çalışsınlar" ifadelerini kullanmıştı.

ABD Ä°LE RUSYA MEDYASINDA ORTAK DÄ°L

Russia Today ile American Voice arasında dil benzerliğine dikkat çeken medya araştırmasında, Türkiye'nin özellikle IŞİD ile ilişkisi ve mültecilere kötü muameler konusunda ortak dil kullandığına dikkat çekildi.

Russia Today'in 18 Mart tarihinde verdiği "AB, acımasız Türk rejimine insan hakları yükümlülükleri hatırlatmalı" başlığıyla verdiği haberi, American Voice 21 Mart tarihinde "Türk Sahil Güvenliği mültecilere şiddet uyguladı" başlığıyla okuyucularına sunuyor.

TÃœRKÄ°YE ALEHÄ°NDE YER ALAN HABERLER

VOA: Refugees: Turkish Coast Guard Becoming More Violent, March 21, 2015

RT: ‘Don’t trade refugees!’ EU outsourcing human rights obligations to brutal Turkish regime – NGOs, March 18, 2016

RT: Turkish border guards shooting Syrian refugees ‘daily’ – Amnesty Intl, March 8, 2016

VOA: Western Powers Reportedly Buying IS Oil, While Bombing Oil Facilities December 4, 2015: 

VOAMoscow’s Allegations Against Ankara Ratchet Up Tensions, December 1, 2015

RT‘No way West was unaware of ISIS-Turkey oil trade’, December 2, 2015

RT: Russia presents proof of Turkey’s role in ISIS oil trade, December 2, 2015

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.