Sosyal Medya

Güncel

DavutoÄŸlu'ndan belgeleri istedi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, geçen salı Belçika'daki saldırıyı düzenleyenlerden İbrahim el Bakraoui'nin daha önce Türkiye'den sınır dışı edilmesiyle ilgili TBMM'ye Başbakan Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Özel, belge de istedi.



Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan CHP Grup BaÅŸkanvekili ve Manisa Milletvekili Ã–zgür Özel, Ä°brahim el Bakraoui'nin 14 Temmuz 2015 ve AÄŸustos 2015 tarihlerinde, iki defa Türkiye'den sınır dışı edildiÄŸine iliÅŸkin haberlerin ulusal ve uluslararası basın organlarında yer aldığını hatırlattı. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın da, 23 Mart 2016 tarihinde Romanya CumhurbaÅŸkanı Klaus Ä°ohannis ile düzenlediÄŸi ortak basın toplantısında bunu açıkladığını belirten Özgür Özel, ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasını kısmen doğrulayan Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Aardvan der Steur, 14 Temmuz 2014'te Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği'nin elektronik posta adresine saat 10.14'te İbrahim el Bakraoui'nin Hollanda'ya sınır dışı edilmesine ilişkin 'çok acil' başlıklı bir e-mail geldiği bilgisini verdikten sonra mektupta sınır dışı nedeninin belirtilmediğini açıklamıştır. Steur, Hollanda polisi, yabancılar şubesi ve kraliyet özel birliklerinin bu mektuptan haberdar edilmediğini de söylemiş ve Türkiye'nin normal sınır dışı etme prosedürlerini uygulamadığını belirtmiştir."

CHP'li Özel açıklamasında İbrahim el Bakraoui'nin Türkiye'den sınır dışı edilmesiyle ilgili TBMM'ye verdiği önergesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle 5 soru yöneltti ve sınır dışı işlemine ait belgeleri istedi. Özel'in, Davutoğlu'na soruları şöyle:

  • Ä°brahim el Bakraoui'nin Hollanda'ya sınır dışı edilmesi konusunda Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Aardvan der Steur'un 'mektupta sınır dışı nedeninin belirtilmediÄŸi' yönündeki beyanları hakkında ne düşünülmektedir?
  • Söz konusu kiÅŸinin yabancı terörist savaşçı olduÄŸu yönündeki uyarı Hollanda ve Belçika makamlarına ne ÅŸekilde ve hangi tarihte bildirilmiÅŸtir?
  • Bu, hangi resmi kanallar aracılığıyla yapılmıştır?
  • Bu uyarı yazılı olarak yapıldıysa, belgesi var mıdır? Söz konusu belgede ÅŸahıs hakkında hangi ifadeler kullanılmıştır?

 

 
 

 

Brüksel Havaalanı'ndaki saldırganlardan Ibrahim el Bakraoui'nin Türkiye'den iki kez sınır dışı edildiÄŸi ortaya çıkmıştıReuters'e konuÅŸan üst düzey bir Türk yetkili, Belçikalı saldırganın önce Temmuz'da ardından AÄŸustos ayında bir kez daha sınır dışı edildiÄŸini söylemiÅŸti.

CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸanda, Belçika'da bombalı saldırı düzenleyenlerden Ä°brahim El Bakraoui'nin 2015'te Türkiye'de yakalandığını, ardından sınır dışı edildiÄŸini açıklamıştı. ErdoÄŸan, Türkiye'nin Belçika ve saldırganın gitmek istediÄŸi Hollanda'ya bu kiÅŸinin terörizm ile baÄŸlantılı olduÄŸu yönündeki uyarısına raÄŸmen serbest bırakıldığını belirtmiÅŸti. Bunun üzerine baÅŸlayan tartışmalarda, Belçika İçiÅŸleri Bakanı Jan Jambon ile Adalet Bakanı Koen Geens istifa etmiÅŸ ancak istifaları BaÅŸbakan Charles Michel tarafından kabul edilmemiÅŸti.

Brüksel'de salı günü Zaventem Havalimanı ve Maelbeek Metro İstasyonu'ndaki saldırılarda saldırganlar hariç 31 kişi hayatını kaybetmiş ve 270 kişi yaralanmıştı. İbrahim El Bakraoui'nin Brüksel Havalimanı'ndaki, kardeşi Halid El Bakraoui'nin de Maelbeek Metro İstasyonu'ndaki saldırıları gerçekleştirdiği açıklanmıştı.

Saldırıların sorumluluğunu IŞİD üstlenmişti.

Kaynak: DHA, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.