Sosyal Medya

YaÅŸam

En önemli yatırım: Salih bir çocuk

Salih bir çocuk, Onurlu bir insan ve Muttaki bir mü’mindir! Salih bir çocuk yetiştirmek cihattır. Cihat hicrettir. Bedir’de cihat etmektir, Uhud’da cihat etmektir…



Uhud ne ise çocuk yetiştirmek odur. Hendek kazmak ama içine düşmemektir.

Çocuk yetiştirmek onu okutmaktan, iş sahibi yapmaktan, evlendirmekten ibaret değildir. Tam aksine doğumundan ölümüne kadar süren bir cihattır.

Bu cihatta karşı cephede şeytan var, nefisler var, şeytanın hizmetkârları var.

SavaÅŸ taktiktir. Bir ileri bir geri de olabilir. Bir iki kayıp nihai sonuç olmadığı gibi, bir iki kazanç da nihai zafer deÄŸildir. Taraflardan bıkan veya ihmalkâr olan kaybedecektir. Son kurÅŸuna ve son nefese kadar yılmak yok, üşenmek yok…

Evet, düşman hem güçlü hem de çok deneyimli. İlk insandan beri savaşıyor. Destekçisi de çok.

Biz de yalnız deÄŸiliz. Bizi cepheye süren Allah’ımız var. Bize destek için gönderdiÄŸi melekler var. Yalnız deÄŸiliz. Bıkmak yok usanmak yok. Körü körüne ÅŸaÅŸmak da yok

Bizden önceki mücahidlerin tecrübelerini kullanmak zorundayız. Ne ilk yenilgide yılmak var ne de erken bir zafer için acele sevinmek!

Bedir’i kazansan Uhud var; Uhud’dan tırmansan Hendek var; Fethedilecek Mekke var…

İmtihandır bu. Cephenin önü de ardı da imtihandır. Küçük bir dalgınlık hezimet olur.

Zafere kadar devam!

“Ey mutmain nefis, Rabbine dön!” çaÄŸrısına kadar ne yılmak var ne de çekilmek…

Salih Bir Çocuk İçin

Nasibine düşene razı ol. En güzel çocuk, en ideal çocuk senin çocuÄŸundur. Hiçbir çocuk diÄŸeri ile ölçülmez. Senin cephen odur. Kendi cephendeki ÅŸartları baÅŸka cephelerle sakın ölçme. Ä°lk tuzaÄŸa düşmüş olursun. Senin çocuÄŸunun baÅŸka bir çocuÄŸa göre ÅŸu veya bu yeteneÄŸi eksik görülebilir. Mühim olan sonuçtur. Ne kölelik “Bilal” olmaya engeldir ne de KureyÅŸ’ten olmak “cehennem kütüğü” olmaktan kurtarır. Ä°mtihanına bak, baÅŸkalarının çocuklarına deÄŸil…

Salih bir çocuk için:

Yarışa zamanında katıl. Şeytan birkaç tur attıktan sonra yarışa katılırsan, kazanılması zor bir yarışa girmiş olursun.

EÅŸ seçerken, salih bir çocuÄŸu düşünerek eÅŸ seç. Anne seçmek, yarışa zamanında baÅŸlamaktır. Geç kaldıysan yine de yılma. Yalnız deÄŸilsin. Açığını kapatmak için meleklerin yardımını iste. Sabah akÅŸam duaya sarıl. YaÅŸlı gözlerle iste isteyeceÄŸini… Öyle bir Rabbimiz var ki O, istemeyene darılıyor! Bir cümlelik dua ile yılların açığını kapatabilirsin.

Salih bir çocuk için:

“Sen nesin ki ne istiyorsun?” dedirtme. Güzel örnek olmak kadar önemli bir gayret olamaz. Niyetin ve gayretin büyük olsun. Ä°steklerinle iÅŸlerin arasında farklılık göstererek ÅŸeytanı güldürme. ÇocuÄŸunun beyninde kurmak istediÄŸin düzeni önce evinde kur. Odaları ÅŸekillendirmek, beyinleri ÅŸekillendirmekten kolaydır. Önce kolayını hallet.

Yemeğe besmele ile başlamayı, sünnete uygun yaşamayı, ahlâk kurallarına riayeti evde gören çocuk, gideceği yolu görmüş çocuktur.

Salih bir çocuk için:

Helal yemenin içmenin önemini küçümseme. ÇocuÄŸun ana rahmine düştüğü ve orada bulunduÄŸu andan itibaren helalle gıdalanması ÅŸarttır. Bir dilim haram, anne ve babanın iÅŸini zorlaÅŸtıran koca bir kaya olabilir. “Helal yemek yedirmek zor” deme. Zordur, ancak imkânsız deÄŸil. Çocuklarının rızkı için çalışıp terlemeni ibadet kabul ediyor Allah. Çocuk yetiÅŸtirmek ibadettir. Ä°badet helalle yapılır.

Salih bir çocuk için:

Öğretmekle eÄŸitmenin aynı ÅŸeyler olmadığını bilmen gerekir. Bilgi kimi zaman taşınan bir yük olabilir. Mesela, Kur’an ezberi -velev tamamı olsun- bir eÄŸitim yerine geçmeyebilir. Tıpkı, sürücü belgesine sahip olmakla araç tecrübesine sahip olmanın aynı olmadığı gibi… Namaz da böyledir. Namazın nasıl kılınacağını öğretmek kolay ve kısadır. Asıl zorluk namazı sevdirmek ve kıldırtmaktadır.

Salih bir çocuk için:

Sakın çocukları erkek-kız diye ayırmayın. Hangisinin daha hayırlı olacağını biz bilemeyiz.

Salih bir çocuk için:

Çocuğa yaşına uygun tavırlar göstermen gerekir. Yaşayacağı çağın gereklerini yaşına uygun bir üslupla vermemen halinde, değerli konuları heba etmiş olabilirsin.

Salih bir çocuk için:

Bulûğ çağı ile ilgilen. Şeytan onu yönlendirmeden sen yönlendir. Bir baba-anne olarak, arkadaşlarından, yayın organlarından öğreneceği boşluklar bırakma. Evlenmesi için askerlik, iş, daire gibi basit engellere takılıp kalma. Rızık endişesi taşımaman gerekir. Haramla yüzleşmeden helale ulaşmak hedefin olmalıdır.

EvliliÄŸini de senin zevklerin ve ölçülerine göre yapma. Sen evleniyorsun gibi onu evlendirme. BeÄŸensin ve evlensin. Geleneklerde tıkanma. Allah’ın helalleri-haramları ile çizilmiÅŸ dairede dön.

Evlendikten sonra da müdahaleci olmak yerine irşat edici ol.

Salih bir çocuk için:

En büyük silahın sabırdır.

Bir göz bir kulak kullan. Peygamber aleyhisselâm “Kızma!” diyor.

Kızdıkça yıpranan sen olursun.

Senin sinirli halin şeytana güç katar.

Suç dosyası biriktirme

Affı yeğle.

Salih bir çocuk için:

Hafız olacak veya ÅŸu okulu bitirecek diye diretme. Kur’an’ı sevmek ve onunla amel etmek, kuru bir ezberden önemlidir.

Zaruri bilgileri öğrensin.

Helali haramı bilsin.

Gerisini bir ehli ile istişare ederek yönlendir.

Salih bir çocuk için:

Tesettürü en önemli görev olarak bil. Tesettür giyinmek değil, örtünmektir. Bilhassa giyim kuşam konusunda çocuklar, yaşadıkları çevrenin, oturup kalktıkları yakınlarının etkisinde kalırlar. Tesettürü bir sorun olarak yaşamak istemiyorsan, hem küçük yaşlardan itibaren giyilen şeylere dikkat edeceksin hem de gözleri kötü örnekten koruyacaksın.

Salih bir çocuk için:

Dünyadaki bütün sorunlar, insan kadar eskidir, köklüdür. Bugün kararı verilip çözülecek bir sorunla karşı karşıya olmadığını, sorunları çözecek bir sihirli deÄŸneÄŸe kimsenin sahip olmadığını bil. Sabret. Peygamberler ve Allah’ın salih kulları neler çektiler. Kayaları erittiler de çocuklarını ikna edemediler.

Bunun adı imtihandır. İmtihan da sabırdır.

Salih bir çocuk için:

Çocuğumuz nimet azmanı olmasın. Her istediğine ulaşan, iştahı çekenden başkasını yemeyen, giyeceğini, berberini beğenen çocuk, zorlukların önünde duman olup gitmeye mahkûm olabilir.

Tiryakilik bir hastalıktır. Fani dünyada tiryakisi olunacak bir şey yoktur.

Salih bir çocuk için:

Elektronik iblise dikkat!

Salih bir çocuk için:

Evliliği ve bir insanın yaratılmasını, o insanın ebedi bir cennette veya cehennemde kalmasını düşün. Allah seni hangi büyük mucizelere vesile kılıyor düşün. Bir insan yetiştirmek veya helak etmek ne demektir onu düşün. Aslında her şeyin sahibinin Allah olduğunu, sadece bir emanetçi olduğunu düşün. Emanetin hesabının muhakkak sorulacağını düşün. Dünyanın üç günlük, ahiretin ebedi olduğunu düşün.

Öğreteceğin bir abdestle o çocuğun ömrünün sonuna kadar Rabbine ibadet edeceğini düşün. Milyonlarca insanın hep bir anne ve babanın birer ikişer çocukları olduğunu, bir iki çocuğu ihmal etmenin aslında bütün bir insanlığı ihmal etmek olduğunu düşün.

Bu düşünceler seni Bedir’e, Uhud’a götürsün, Hendekler’de dolaÅŸtırsın.

Allah’ın senden nasıl bir cihad istediÄŸini anlamaya çalış. Sonunda o çocuÄŸun sayesinde girdiÄŸin cihadın akabinde, mini bir Ebu Bekir ol. Ömer ol. Mücahid ol. Maazallah çocuÄŸunu kaybetsen de -gayretin ve samimiyetin, gözyaÅŸların sayesinde- Rabbini ve O’nun cennetini kazan.

Cihad bu, şehit olmak da var gazi olmak da. Ganimet almak da var mızrak yemek de.

Ashap, Peygamber aleyhisselamla beraber girdikleri gazveleri sayarlardı. Bedir’e, Uhud’a, Ahzab’a katıldı derlerdi. Gazve sayısına göre övünürlerdi. Åžimdinin cihadında, üç çocuk-beÅŸ çocuk yetiÅŸtirdi, sözü o anlama yakın bir his uyandırıyor.

Bil ki O, kullarının hiçbir amelini zayi etmez. Senin nasıl kıvrandığını, sadece O’nu ve rızasını istediÄŸin halde beceremediÄŸini, Nûh gibi kıvrandığını ama oÄŸlunu gemiye alamadığını görsün. Karanlık gecelerde mırıldandığın seccadeni görsün. “Karıncalanmış ellerini” görsün.

O görsün yeter. O gördüğünü unutmaz, tasalanma. Zaten çocuk da O’nun için lazımdı sana…

Nureddin Yıldız

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.