Sosyal Medya

Güncel

Özbek askerleri Kırgız sınırından geri çekildi

Özbekistan askerleri, tartışmalı sınır noktasından çekildi



Kırgızistan Sınır Devlet Hizmetleri Başkanı Raimberdi Duyşenbiyev, Özbekistan'la aralarında tartışmalı sınır noktalarından birini oluşturan bölgeden Özbek askerlerinin çekildiğini bildirdi.

CumhurbaÅŸkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, CumhurbaÅŸkanı Almazbek Atambayev’i telefonla arayan Sınır Devlet Hizmetleri BaÅŸkanı Raimberdi DuyÅŸenbiyev'in, Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki tartışmalı noktada durumun çözüldüğüne iliÅŸkin rapor verdiÄŸi belirtildi.

Duyşenbiyev'in söz konusu mutabakata Özbekistan Milli Güvenlik Hizmetleri ve Sınır Birlikleri Komutanı Orgeneral Rüstem Emincanov ile yaptığı görüşmede varıldığını söylediği ifade edildi.

İki ülke sınır muhafız komutanlarının dün görüştükleri hatırlatıldı.

Özbekistan, Kırgızistan ile arasındaki Celalabad bölgesi Aksı ilçesi Çalasart mevkisine 18 Mart'ta, 35-40 Özbek askeri ile iki zırhlı araç ve iki kamyonu konuÅŸlandırarak kimlik kontrolü yapmaya baÅŸlamıştı. BiÅŸkek’te gerilime neden olan bu olay üzerine ülke güvenliÄŸi nedeniyle Kırgızistan da bölgeye aynı sayıda asker ve zırhlı araç sevk ederek beklemeye baÅŸlamıştı.

Kırgızistan ile Özbekistan sınırdaki gümrük kapıları üçüncü ülke vatandaşları dışında kendi vatandaşlarına kapatılmıştı.

Ä°ki ülke Sınır Muhafız BirliÄŸi Komutanları, Kırgızistan-Özbekistan sınırındaki Kızıl-Kıya Karayolu Gümrük Kapısı’nda 25 Mart’ta bir araya geldiÄŸi görüşmede, her iki tarafın tartışmalı sınır noktasından asker ve zırhlı araçlarını geri çekilmesine karar verilmiÅŸti.

Özbekistan ile Kırgızistan arasında toplam binden fazla ortak sınır bulunurken, iki ülke arasında yıllar önce başlayan sınır belirleme çalışmalarına rağmen taraflar arasında hala 300 kilometrelik kısımla ilgili mutabakat sağlanamıyor. Söz konusu sınırda yaklaşık 50 tartışmalı nokta bulunuyor. Belirlenemeyen noktalarda bulunan yerleşim birimlerinde yasa dışı sınır geçişleri yüzünden iki ülkenin askerleri sık sık karşı karşıya geliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.