Güncel
Rusya'dan, Japonya'ya füze hamlesi
Rusya, Japonya ile aidiyet sorunu yaşadığı Kuril Adaları'na füze sistemlerini yerleştirecek
Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı, Kuril Adaları’nda bulunan Rus askeri güçleri yeniden silahlandırmayı planlıyor.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Åžoygu, Arktika ve Kuril bölgelerindeki askeri altyapının geliÅŸmesine önem verileceÄŸini bildirdi. Bunun yanı sıra Rusya’nın Güney Askeri Bölgesi komuta yeri rekonstrüksiyonunun de yapılacağı belirtildi.
Kuril Adaları’ndaki askeri birlikleri yeniden silahlandırma iÅŸlemlerinin devam ettiÄŸini kaydeden Åžoygu, “Bu yıl içinde oraya ‘Bal’ ve ‘Bastion’ gemisavar füze sistemleri ve ‘Eleron-3’ yeni nesil insansız hava araçları yerleÅŸtirilecek” diye konuÅŸtu.
Kuril Adaları, Rusya Federasyonu'na bağlı, 1300 kilometre boyunca uzanan, Büyük Okyanus ile Ohotsk Denizi'ni birbirinden ayıran 56 adadan oluşuyor.
Daha önce Amerikan The New York Times gazetesi, Rusya'nın kutup bölgesine yönelik askeri faaliyetleri ve buralardaki hareketliliÄŸin dikkat çekici bir noktaya geldiÄŸini yazdı. Uluslararası arenada etkisini arttırmak için Rusya’nın Arktika’da askeri üslerini çoÄŸaltmaya, mevcut olanları ise geniÅŸletmeye baÅŸladığını yazan The New York Times, Rusya Federasyonu’nun artmaya devam eden askeri bütçesine dikkat çekti.
JAPONYA Ä°LE RUSYA ARASINDAKÄ° ADA SORUNU
Japonca’da Kuzey Toprakları ve Rusça’da Güney Kuriller olarak adlandırılan Kuril takım adaları Iturup, Kunashiri, Shikotan ve Habomai adalarından oluÅŸmaktadır. Bu adalar zinciri Pasifik okyanusunda bulunmaktadır. Kuril adaları, Japonya adası olan Hokkaido’dan kuzeye doÄŸru bir zincir gibi çıkarak Rusya’nın Kamchatka Yarımadası’nın güneyine ulaÅŸmaktadır. Adaların etrafında zengin balık türleri bulunmaktadır ve bu adalar bölgenin balıkçılık ekonomisi açısından önemli bir yerdedir. Aynı zamanda adaların açıklarında petrol ve gaz rezervleri olduÄŸu düşünülmektedir.
2005 yılında Avrupa Parlamentosu da Çin, Tayvan ve Uzak DoÄŸu ile iliÅŸkiler hakkında aldığı kararın 15. maddesinde Rusya tarafından iÅŸgal edilmiÅŸ olan Kuzey Toprakları’nın (Güney Kuril Adaları) Japonya’ya geri verilmesi çaÄŸrısını yapmıştı.
AÄ°DÄ°YET SORUNU ASKIDA
Rusya ve Japonya, Kamçatka Yarımadası yakınlarında bulunan Kuril Adaları'nın aidiyeti konusundaki anlaÅŸmazlık nedeniyle 2. Dünya Savaşı’nın ardından resmi bir barış anlaÅŸması imzalamadı. Putin ve Abe, 2013 yılında gerçekleÅŸtirdikleri ikili görüşmede barış anlaÅŸması imzalanması için müzakere sürecini baÅŸlatma kararı aldı, ancak 2014’te baÅŸlatılan müzakereler kısa süre sonra Ukrayna krizi nedeniyle askıya alındı.
Henüz yorum yapılmamış.