Sosyal Medya

Güncel

Sarraf'ı tutuklatan savcı iki Türk'ün daha peşinde!

ABD'de tutuklanan İran asıllı Türk işadamı Reza Zarrab'ın savcısı Bharara'nın Hasan Besneli ve Murat Taşkıran isimli işadamlarını da aradığı iddia edildi



ABD New York Bölge BaÅŸsavcısı Preet Bharara'nın Reza Zarrab (Rıza Sarraf) dışında peÅŸinde olduÄŸu iki Türkün daha olduÄŸu iddia edildi.

Bunlardan birisi, İran'a uranyum zenginleştirmede kullanılan karbon fiber maddesi satmaya çalışan Murat Taşkıran, diğerinin ise ABD'deki Alman bankası Deutsche Bank ile ABD Eximbank'tan aldığı kredilerde usulsüzlük yapmakla suçlanan Hasan Besneli.

Bharara'nın hazırladığı iddianamelerle haklarında dava açılan her iki Türk'te halen Türkiye'de yaşıyorlar.

Başsavcı Bharara'nın isteği ile New York Eyaleti Güney Bölgesi Bölge Mahkemesi, geçtiğimiz ay Türkiye'deki gazetelere verdiği ilanda, Besneli'ye karşı açılan bir davanın olduğu belirtilerek, Besneli'nin belirlenen süre içinde yanıt vermemesi halinde, gıyabında karar verileceği belirtilmişti.

Bharara, Hasan Besneli'nin, Alman Deutsche Bank ile ABD Eximbank'dan aldığı 38 milyon dolarlık kredide usulsüzlük tespit etti.

Bharara'nın 22 sayfalık iddianamesinde 'sahtecilik, dolandırıcılık ve hile' yapıldığına ilişkin ve kredi fonlarında oynama yapıldığı, malların piyasa değerinin fazla gösterildiği, inşaat bütçesi, ve maliyeti ve KDV hakkında yanlış bilgilendirme gibi çok sayıda iddia yer alıyor.

BESNELİ: KAÇMADIM BURDAYIM

Aralık 2015 tarihinde kendisi hakkındaki iddialar üzerine açıklama yapan Besneli, “Kaçmadım. Türkiye’deyim arayan beni burada buluyor” demiÅŸti.

2003’te alınan ve Ä°stanbul ile Ä°zmir Urla’da yapacağı inÅŸaatlar için kullanacağı kredilerle ilgili sahtecilik ve dolandırıcılık yapmakla suçlanan iÅŸadamı, kredilerle ilgisinin bulunmadığını belirtti.

MURAT TAÅžKIRAN

ABD, Ä°ran’ın yıllardır uranyum zenginleÅŸtirmesi için gereken makinelere hammadde olarak kullanılan karbon fibere ihtiyacı olduÄŸunu biliyor. Bu maddelerin özellikle Ä°ran ve Çin’e satışına yasak getiren ABD, bu maddelerin satışını da yakından takip ediyordu.

FBI, Ä°ran’a satışı yasak olan karbon fiber maddesini teslim almak için JFK Havalimanı'ndan ABD’ye giriÅŸ yapan Ä°ranlı Hamit Rıza HaÅŸemi (52)’yi yakalarken, Murat TaÅŸkıran isimli Türk’ü de uranyum zenginleÅŸtirmesi için kullanılan karbon fiberi HaÅŸemi’ye ABD’de temin eden kiÅŸi olarak suçladı.

Sky Medical Co. Ltd. ve AR Composite Co. Ltd. firmalarında ihracaat müdürü olarak çalıştığını ifade eden TaÅŸkıran, uzmanlık alanlarının helikopter gövdesi, insansız hava araçları,  bina güçlendirmeleri, rüzgar enerjisi, CBRN koruması, tekne üretimi, CNG Tankı, kompozit otobüs,  radar anten sistemleri ve otomatik fiber yerleÅŸitrme makinaları olarak kaydediyor.

REZA ZARRAB'I YAKALAYAN SAVCI BHARARA KÄ°M?

48 yaşındaki Hindistan asıllı Bharara, 2009'da New York savcısı olduktan sonra 25 farklı ülkeye gönderdiği güvenlik güçleriyle silah ve uyuşturucu ticaretiyle suçlanan kişileri New York'a getirtmiş ve hakim karşısına çıkartmıştı.

11 Eylül 2001 saldırılarının ardından ABD yargısının suç örgütlerine karşı daha proaktif bir tutum izlemesi gerektiğini savunan Bharara, Washington ve Moskova arasındaki ilişkilerin gerilmesine de yol açmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.