Sosyal Medya

Güncel

Türkiye iade ediyor, Avrupa serbest bırakıyor

2011'den beri 3 bin 290 yabancı teröristi yakalayan Türkiye'nin sınır dışı ettiği kişileri Avrupa ülkeleri serbest bıraktı.



2011’den bu yana 128 ülkeden 38 bin 269 kiÅŸiye “terör nitelikli ÅŸahıs” şüphesiyle Türkiye’ye giriÅŸ yasağı konuldu, 3 bin 290 kiÅŸi de yabancı terörist savaşçı oldukları gerekçesiyle sınır dışı edildi.

Avrupa BirliÄŸi ve Belçika’nın baÅŸkenti Brüksel’de 31 can alan bombacı kardeÅŸlerden Ä°brahim el-Bakraoui’nin 2015 yılının haziran ayında DAEÅž’e katılmak için Gaziantep’e geldiÄŸi belirlendi. Bakraoui 11 Temmuz’da gözaltına aldı. Emniyet Müdürlüğü’nde 2 gün gözaltında tutulan El-Bakraoui, iÅŸlemlerin ardından sınırdışı edildi.

Sınır dışı iÅŸlemi Bakraoui’nin talebiyle Hollanda’ya yapıldı. Bakraoui sınır dışı edilirken hem Hollanda hem de Belçika’ya notayla bilgi verildi. Belçika’da hırsızlıktan aranan zanlı tutuklandı ve bir süre sonra terör baÄŸlantısı tespit edilemediÄŸi gerekçesiyle serbest bırakıldı.

ERDOÄžAN DÃœNYAYLA PAYLAÅžTI

Ä°brahim el-Bakraoui’nin, aÄŸustos ayında da Türkiye’ye geldiÄŸi ve bir kez daha sınır dışı edildiÄŸi öne sürüldü. Bombacının iadesiyle ilgili bilgiyi CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan dünyayla paylaÅŸtı ve Türkiye’nin terör örgütlerine katılan yabancı teröristler konusundaki hassasiyetine dikkat çekti. Bu konuda hassas davranan Türkiye, Avrupalı DAEÅž militanlarının Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’taki radikal terör gruplarına katılımının engellenmesi için önlemler aldı.

3 BİN 290 KİŞİ SINIR DIŞI EDİLDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde “Risk Analiz Merkezleri” oluÅŸturuldu. 2011’den bu yana 128 ülkeden 38 bin 269 kiÅŸiye “terör nitelikli ÅŸahıs” şüphesiyle Türkiye’ye giriÅŸ yasağı konuldu. 95 ülkeden 3 bin 290 kiÅŸi de yabancı terörist savaşçı oldukları gerekçesiyle sınır dışı edildi.

PARÄ°S’Ä° UYARMIÅžTI

Paris saldırılarını düzenleyen teröristlerden Ä°brahim Abdeslam da Türkiye tarafından Fransa’ya iade edilen isimlerdendi. Fransa’ya iade edilen Abdeslam, terörle baÄŸlantısı olmadığı gerekçesiyle sorguladıktan sonra serbest bıraktı. Türkiye, yine Paris saldırısını yapan Ömer Ä°smail Mustafa (Omar Ä°smail Mostefai) ile ilgili de Fransa’yı uyardı. Şüphelinin Türkiye’ye giriÅŸ yapıp sonra da Fransa’ya döndüğünü tespit eden istihbarat birimleri, bu bilgiyi Fransa makamlarıyla paylaşıp bilgi istedi ancak Fransa’dan dönüş olmadı.

AVRUPA BÄ°LGÄ° PAYLAÅžMADI

9 Ocak 2014’te Paris’te bir marketi basarak 4 kiÅŸiyi öldürüp 14 kiÅŸiyi rehin alan ve operasyonda öldürülen Amedy Coulibaly’nin imam nikâhlı eÅŸi Hayat Boumeddiene ile Amsterdam-Paris treninde katliama hazırlanırken etkisiz hale getirilen Faslı Eyüp el-Kazzani’nin Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtikleri ortaya çıktı. Bu kiÅŸilerin Türkiye’ye giriÅŸ yapabilmelerinin nedeni ise Fransa’nın elindeki istihbarat bilgilerini Türkiye ile paylaÅŸmaması oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.