Sosyal Medya

Dünya

Nijerya Katliamı Uluslararası Ceza Mahkemesine Taşındı

Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası İslami İnsan Hakları Komisyonu (IHRC), 12-13 Aralık 2015 tarihlerinde Nijerya ordusu tarafından Nijerya İslami Hareketi’ne dönük katliam içerikli saldırıları Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM)’ye taşıdı.



Nijerya’da yaklaşık 1000 Müslümanın olumsuz etkilendiÄŸi saldırıların araÅŸtırılması için konuyu UCM’ye taşıyan IHRC, Aralık ayında Nijerya ordusunun iÅŸlediÄŸi insanlık suçlarının gün yüzüne çıkarılması için resmi bir talepte bulundu.

 

Nijerya ordusu tarafından gerçekleÅŸtirilen saldırılarda ilk gün Nijerya Ä°slami Hareketi’nin genel merkezi Bakiyetullah Mescidi, ardından hareketin lideri olan Åžeyh Ä°brahim Zakzaki’nin  evi hedef alınmış, sonraki gün ise Ä°slami Hareket’in sembollerinden olan Dahrur Rahme mezarlığı talan edilmiÅŸti.

 

Öte yandan IHRC’nin açıkladığı teyid edilmiÅŸ son verilere göre, Nijerya’daki Zaria katliamında 217 kiÅŸi hayatını kaybetti, aralarında Åžeyh Ä°brahim Zakzaki ve eÅŸi Zinet Zakzaki’nin de bulunduÄŸu 219 kiÅŸi halen tutuklu ve 482 kiÅŸi “kayıp” olarak nitelendirilmiÅŸ fakat akıbetleri bilinmiyor.

 

Görgü tanıklarının ifadesine göre katliamda ölenlerin bir kısmı askerlerin kurşunlarıyla can verirken bir kısmı da diri diri yakılmak suretiyle öldürüldü. IHRC tarafından önceki gün yayınlanan detaylı araştırma raporunda yaralıların vücudunda satır ve bıçak yaraklarının yanı sıra cinsel istismara dönük darp izlerine de rastlandığı ifade ediliyor.

Konunun UCM’ye taşınmasıyla ilgili olarak konuÅŸan IHRC baÅŸkanı Mesud Åžecere, “bu acı katliamın boyutları ve Nijerya hükümetinin sürece iliÅŸkin gerekli incelemeleri hakkıyla yerine getirmemiÅŸ olması, konunun uluslararası mahkeme tarafından araÅŸtırılmasını gerekli kılmıştır. Uluslararası toplumun bu denli bir mezalim karşısında sessiz kalması çok ciddi sorunlara sebebiyet verecektir” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.