Dünya
Arakanlı Müslümanlar için Bakanlık istendi
Myanmar'da yeni kurulan hükümette Arakanlıları temsilen Bakanlık açılması önerildi
Myanmar Devlet Başkanı Hutin Kiyav, Kasım ayında yapılan seçimlerle askeri yönetimden yarı sivil yönetime geçiş yapan yeni hükümette etnik azınlıkları temsilen bir Bakanlık açılmasını önerdi.
Kiyav'ın ülkedeki en büyük etnik grup olan Arakanlıların haklarının korunması anlamına gelen bu teklifi Budist gruplar ve askeri yetkililer tarafından tepki ile karşılandı.
Ülkenin batısında yasayan Arakanlı Müslüman azınlıklarla Budistlerin arasında çıkan çatışmalarda Budistlerin, Arakanlı Müslümanlara uyguladığı baskı ve zulüm yapmaları sebebiyle bir çok insan ülkeyi terketmek için insan kaçakçılarının eline düşüyor.
Arakanlı Müslümanlar Malezya, Tayland ve Bangladeş gibi komşu ülkelere kaçmak zorunda kalıyor.
Geçen yılın kasım ayındaki seçimleri büyük farkla kazanan Ulusal Demokrasi Birliği (NLD), ülkedeki baskıdan kaçmak isteyen Arakanlıların umudu olmaya devam ediyor.
Myanmar'da yaklaşık 50 yıllık cunta yönetiminin ardından Mart 2011'de iktidara gelen Tein Sein liderliğindeki sivil hükümetin başlattığı reform süreci, ülkedeki dini azınlıklara uygulanan ayrımcılığa çözüm olmamıştı.
Ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasındaki şiddet olayları, Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) dramını gözler önüne sermişti. Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.
Henüz yorum yapılmamış.