Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hizbullah'tan Türkiye'ye Suriye suçlaması

İran ve Rusya ile aynı yerde durduklarını söyleyen Nasrallah, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin Suriye'de barış görüşmelerini engellediğini öne sürdü



Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Türkiye ve Suudi Arabistan'ı Suriye barış görüşmelerini engellemekle suçlarken grubunun İran, Rusya ve Suriye rejimi ile aynı yerde durduklarını ancak taktik ve hedeflerinin farklı olabileceğini söyledi.

Lübnan merkezli El Meyadin kanalına konuşan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, "Suriye'de siyasi çözüme dair herhangi bir adım, ilk olarak Suudi Arabistan, ardından Türkiye tarafından engelleniyor" iddiasında bulundu.

Nasrallah, Türkiye'nin Suriye savaşındaki kaybının Suudi Arabistan'ınkinden daha fazla olduğunu öne sürdü.

"RUSYA ÇEKİLİRKEN BİZİ BİLGİLENDİRDİ"

Nasrallah ayrıca, Rusların Suriye’den çekilmeden önce kendilerine danışmadığını ancak çekilme gerçekleÅŸmeden önce bilgilendirildiklerini dile getirdi.

Nasrallah, Rusya’nın Suriye’ye askeri müdahale planının muhaliflerin Ä°dlib’in kontrolünü ele geçirmesinden çok önce olduÄŸunu belirterek, “Bazıları Rusya’nın Suriye’ye girmekte acele ettiÄŸini düşünüyor. Bu doÄŸru deÄŸil. Bu uzun süredir Ä°ran, Suriye ve Rusya tarafından planlandı. Biz de bu görüşmelere taraftık” dedi.

Rusya hava gücünün hala daha Suriye’de savaÅŸ alanının gerekliliklerini yerine getirdiÄŸini belirten Nasrallah, Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin’in ihtiyaç halinde ilave güçleri birkaç saat içinde saÄŸlayacağını söylediÄŸini dile getirdi.

Nasrallah, Suriye’de yüz binlerce insanın canına mal olan savaÅŸta grubunun beraberinde savaÅŸtığı Esad’ın, "sadece kendisini deÄŸil daha geniÅŸ bir hareketi temsil ettiÄŸini, müttefiklerinin ayrılmasını kabul etmeyeceÄŸini" ileri sürerek, “Suriye çözümüne Suriyeliler karar vermeli” dedi.

Suriye’deki siyasi çözümün saÄŸlanmamasında Suudi Arabistan’ı suçlayan Nasrallah, çözümün bu yıl kasım ayında yapılacak ABD seçimlerinden sonra saÄŸlanabileceÄŸi yorumunu yaptı.

“AYNI YERDE DURUYORUZ”

Hizbullah Genel Sekreteri, grubunun Suriye savaşındaki rolüne iliÅŸkin, “Hizbullah, Suriye, Ä°ran ve Rusya, Suriye krizi açısından aynı yerde duruyoruz. Aynı tarafta olabiliriz ancak taktik ve hedefler deÄŸiÅŸebilir” ifadelerini kullandı.

Nasrallah, Rusya, Ä°ran, Irak ve Suriye’nin BaÄŸdat’ta bir operasyon odası aracılığıyla istihbarat paylaÅŸtığını söyleyerek, “Rusya, Ä°ran, Irak ve Suriye, BaÄŸdat’taki bir operasyon odasında koordinasyon saÄŸlıyor ve istihbarat paylaşıyor. Ancak Hizbullah ve Rusya arasında direk bir iletiÅŸim yok” diye konuÅŸtu.

Hizbullah güçleri, Suriye'de Beşar Esad'ın yanında savaşıyor. Geçen hafta örgütün Suriye'deki güçlerini çektiği iddia edilmişti. Ancak örgüt RIA Novosti'ye bir açıklama yaparak muhaliflerle savaşmaya devam ettiklerini duyurmuştu.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.