Sosyal Medya

Dünya

Rusya'dan ihaleyi kazanan Türk şirkete skandal uygulama!

Rusya’nın başkenti Moskova’nın Şeremetyevo havalimanı ‘B’ terminali ihalesine siyaset karıştı ve Rusya küresel ticaret kurallarını hiçe sayarak bir skandala daha imza attı.



Dün sabah Moskova Åžeremetyevo Havalimanı Genel Müdürü Vasilenko, 630 milyon dolarlık terminal ve tünel inÅŸaatı ihalesini hem Reuters hem de Rus ajanslarında Türk inÅŸaat ÅŸirketi Renaissance Construction (Rönesans Ä°nÅŸaat)'ın kazandığı açıklandı.

"BAÅžKASI KAZANMIÅžTIR" DENÄ°LDÄ°

Yaklaşık 5 saat sonra ise Mosokva Åžeremetyevo Havalimanı basın merkezinin resmi ‘basın açıklaması' geldi. Bu açıklamada ihalenin iptal edildiÄŸi ima edilerek, “B terminali inÅŸaatı Energo-Stroy'a verildi”denildi.

RUSYA'NIN TUTUMU

Türkiye'nin 24 Kasım 2015'te, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaÅŸ uçağını düşürmesinden sonra Rusya Federasyonu Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlar uygulama kararı almıştı. Ancak buna raÄŸmen Ocak 2016'da sözkonusu ihalede iki Türk ÅŸirketinin en iyi teklifi verdiÄŸi açıklanmış ve ihale iptale dilmemiÅŸti. Dün sabah ise Moskova Åžeremetyevo Havalimanı Genel Müdürü Mihail Vasilenko “GeçtiÄŸimiz ay ihalenin son aÅŸamasına gelindiÄŸinde finale Türk ‘Renaissance Construction' (Rönesans) ile ‘Limak' firmaları kalmıştı. Bu iki ÅŸirket arasında yaptığımız seçim sonuçlandı. Havalimanının ‘B' terminalini ile tüm terminalleri birbirine pistin altından baÄŸlayacak tünel inÅŸaatı ‘Renaissance Construction' ÅŸirketine verilmesi kararlaÅŸtırıldı. Ä°hale onların” demiÅŸti.

630 MÄ°LYON DOLAR

2018 yılına kadar tamamlanması gereken ‘B' terminali restorasyonu için 300 milyon dolar, tüm terminalleri birbirine baÄŸlayacak tünelin de 330 milyon dolar maliyeti olacağını belirten Vasilenko, açıklamasını şöyle sürdürmüştü: “Ãœlkemiz Türkiye'ye yönelik bir takım müeyyideler uygulanmasına raÄŸmen Türk firmasını seçtik. Bu ÅŸirketin sahibi Türk vatandaşı olmasına raÄŸmen ÅŸirketinin Rusya topraklarında çalışma izni, akreditasyonu bulunuyor. Dolayısıyla ihale kararında yasalara aykırı hiçbir husus bulunmuyor.”

RÖNESANS HOLDİNG HAKKINDA

ERMAN Ilıcak tarafından 1993 yılında kurulan Rönesans Holding, dünyanın 21 farklı ülkesinde ana müteahhit ve yatırımcı olarak hizmet veriyor. İnşaat, gayrimenkul geliştirme, enerji ve sağlık ana dallarında faaliyet gösteren Holding, dünyanın en büyük uluslararası müteahhitlik şirketleri arasında 37'nci sırada, Avrupa'da ise 10'uncu en büyük müteahhit olarak yer alıyor. Rönesans Holding bugün 40 bin çalışanı ile alışveriş merkezleri, ofisler, oteller, konutlar, karma yapılar, ağır sanayi tesisleri, altyapı projeleri, imalat sanayi tesisleri, kimyasal ve ilaç üretim tesisleri, yiyecek ve içecek işleme tesisleri, otomotiv ve makine fabrikaları, devlet binaları, sağlık kompleksleri ve enerji santralleri inşa ediyor. 3 milyar dolar global ciro ve 5 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip Rönesans'ın hedefi, orta vadede inşaat sektöründe dünyanın en büyük ilk 10 kuruluşu arasına girmek. Holdingin lokomotif şirketi olan Rönesans İnşaat, Türkiye'de tartışmalara neden olan Ankara Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı da inşa etmişti.

RÖNESANS'A GÖRE TAMAMLANMAMIŞTI

RÖNESANS Holding, iptal kararından önce yaptığı açıklamada, “Rönesans Ä°nÅŸaat, Moskova Åžeremetyevo havalimanı terminal ve tünel inÅŸaatı ihalesinde finale kalan ÅŸirketler arasındadır. Ancak, ihale süreci henüz tamamlanmamıştır” denildi ve ihalenin sonucuna iliÅŸkin resmi bir açıklama açıklama yapılması halinde bunun kamuoyu ile paylaşılacağı belirtilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.