Sosyal Medya

YaÅŸam

Terör travması nasıl atlatılır

Uzmanlar son günlerde herkesi etkisi altına alan tedirginlik ve korku duygusunun normalleşerek atlatılabileceğini belirtiyor.



Ãœlkemizde son günlerde peÅŸ peÅŸe yaÅŸanan terör saldırıları hepimizde korku, tedirginlik ve güvensizlik oluÅŸturdu. Terör olayları, saldırılar ve savaÅŸların toplumlarda travmaya yol açabileceÄŸini kaydeden uzmanlar travmaların normalleÅŸerek aşılabileceÄŸine dikkat çekti. Uzmanlar "Mümkün mertebe normal yaÅŸantıya devam etmek gerekir. Zor da olsa kiÅŸinin çoluk çocuÄŸu ile birlikte dışarı çıkması, toplumsal iliÅŸkilerine devam etmesi gerekiyor. Toplum olarak birlikte hareket etmek gerekiyor” Ã¶nerisinde bulundu.

Toplumun tümü travma yaşıyor

Ãœsküdar Ãœniversitesi NP Ä°stanbul Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Mahir YeÅŸildal, terör saldırılarının toplumda tedirginlik, korku, umutsuzluk ve güvensizlik oluÅŸturabileceÄŸini söyledi. Terör olaylarının sadece olaylara maruz kalan kiÅŸileri deÄŸil bütün bir toplumu da derinden etkilediÄŸini belirten Dr. YeÅŸildal, ÅŸunları aktardı: "Terör olayları toplumda en çok çaresizlik hissi yaÅŸatır. Bu tip toplumsal travmalar; sadece o travmaya maruz kalmış insanları deÄŸil bir karabasan gibi toplumun bütün kesimlerini etkiliyor. Bu karabasanın içerisinde maalesef en çok gördüğümüz ÅŸey çaresizlik hissi. Ä°nsanların en temel duygularından biri güvende olma ihtiyacıdır. Ä°nsanın olmazsa olmaz hiyerarÅŸik sıralamasında yeme-içmeden sonra güvende olma ihtiyacı gelir."

Psikiyatri polikliniklerine başvurular arttı

Terör olayları, saldırılar, savaÅŸlar, deprem gibi olaylar güvende olma hissini ortadan kaldırıyor. Daha sonra bireyde baÅŸlayan çaresizlik, ÅŸaÅŸkınlık, donakalmak, umutsuzluk, hiç kimseye güvenememe, kendi içine kapanma, uykusuzluk, en küçük ses geldiÄŸinde irkilme, yüksek sesle biri konuÅŸtuÄŸunda korkma, olayı rüyasında görme, kabuslarını yaÅŸama, o olayı yeniden yeniden yaÅŸama. Bu olaylardan sonra psikiyatri polikliniklerine baÅŸvurma oranı artıyor.

Normal yaşantıya devam edilmeli

Travmadan sonra üç temel semptomun ortaya çıktığını belirten Dr. YeÅŸildal, travmayla baÅŸa çıkmada en öncelikli durumun normalleÅŸmek olduÄŸunu belirten Dr. YeÅŸildal, şöyle devam etti:"Birincisi, yeniden yaÅŸama belirtileri. Ä°kincisi aşırı uyarılmışlık belirtileri. Üçüncüsü, kaçınma belirtileri. Kaçınmadan kaçınmak zordur. Daha önce patlama olmuÅŸ bir yere gitmek zordur. Bir riski göze alıp hareket etmek zordur ama nihayetinde eÄŸer terör gruplarının böyle bir amacı varsa toplumsal olarak bu amacı da gerçekleÅŸtirmemek gerekiyor. Mümkün mertebe normal yaÅŸantıya devam etmek gerekir. Zor da olsa kiÅŸinin uykusuna, yediÄŸi yemeÄŸe dikkat etmesi gerekir. Zor da olsa kiÅŸinin çoluk çocuÄŸu ile birlikte dışarı çıkması, toplumsal iliÅŸkilerine devam etmesi gerekiyor. Aksi takdirde kronik ruhsal hastalıkların da kapısını açmış olabilir”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.