Sosyal Medya

Güncel

Milyonların beklediği karar! Trafik sigortasında..

Sigortacıların trafik sigortasının maliyetini artırdığını öne sürerek düzeltilmesini istediği 4 konudan 2’si tamam. İki isteği ise Hazine hukuken imkânsız görerek kabul etmedi



Son 1 yılda yüzde 142 artarak aracı olan vatandaÅŸlar için kâbus haline gelen trafik sigortasında sigorta ÅŸirketlerinin indirim için ÅŸart koÅŸtuÄŸu 2 madde yasalaşıyor. Ancak geri kalan 2 maddeyi Hazine hukuken imkânsız gördüğü için torba yasaya koymadı. Böylece sigortacıların “EÄŸer 4’ü de geçerse fiyatlar yüzde 20 düşer” dediÄŸi ÅŸartlar gerçekleÅŸmediÄŸi için beklenen fiyat düşüşü de hayal oldu. Peki neydi bu 4 madde? Önce ekonomi yönetiminin de kabul edip yasalaÅŸması için torba yasaya koyduÄŸu 2 maddeyi söyleyelim. Bunlardan ilki kusurlu sürücüler için de sigorta ÅŸirketlerinin tazminat ödemesi uygulaması. 2011’de Yargıtay kararı ile kusurlu sürücü de üçüncü kiÅŸi sayılarak onların ailelerine veya kendilerine tazminat ödenmesi kararı alınınca binlerce dosya sigorta ÅŸirketlerinin kapısına yığıldı. DiÄŸeri ise kiÅŸi trafik kazasında ölürse yakınlarına sakat kalırsa kendisine ödenecek olan ‘bedeni tazminat’ hesaplanırken bir standart oluÅŸturulması. Hazine’nin kiÅŸinin yaşı, mesleÄŸi, geride bıraktığı bakıma muhtaç insanlar göz önüne alınarak hazırladığı bir yaÅŸam tablosu var. Åžirketler bu tabloya göre bedeni tazminat ödemek istiyor. Ancak avukatlar mahkemelerde bu tabloyu deÄŸil bilirkiÅŸilerce belirlenecek tazminatı istiyor. Bu durum beraberinde bir belirsizliÄŸi getiriyor.

BELÄ°RSÄ°ZLÄ°K FÄ°YAT ARTIRIYOR

Belirsizlik ise şirketlerin maliyet belirlerken zorlanmaları bir yana yüksek karşılık ayırmalarına neden oluyor.

‘HUKUKEN Ä°MKÂNSIZ’

Sigortacılar tazminat talebi olan kiÅŸilerin mahkemelere gitmeden önce sigorta ÅŸirketlerine baÅŸvurmasının ve ikinci olarak da geçmiÅŸte ibralaşılarak (anlaşılarak) kapatılan dosyaların kanun ve durum deÄŸiÅŸikliklerine göre bir daha açılmamasını istiyordu. Hazine ise bu iki konuyu hukuken imkânsız buluyor. Daha önce benzer bir konuyu yasalaÅŸtırdıklarını kaydeden bir yetkili “Ancak yasalaÅŸsa bile konu imkânsız hale geldi. Sigortacıların 2 istediÄŸi de hukuken imkânsız” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.