Sosyal Medya

Kültür Sanat

Ayasofya'ya içeriden bakmak

İstanbul’un en ünlü mekanlarından biridir Ayasofya.



DoÄŸu ile Batı’nın sınırında kurulu, kubbe ve minarelerle dolu Ä°stanbul, James Bond yazarı Ian Fleming’in en sevdiÄŸi ÅŸehirdi.

Rusya’dan Sevgilerle, Dünya Yetmez ve Skyfall gibi Bond filmlerinin bazı sahneleri Ä°stanbul’da çekilmiÅŸti.

Image copyrightGetty

Bu ÅŸehrin eski anıtları içinde en ünlülerinden biri Ayasofya’dır. 80 yıldır müze olarak kullanılan Ayasofya daha önce de 1400 yıldan fazla ibadet merkezi olarak hizmet görmüştü.

Bizans Ä°mparatoru 1. Jüstinyen’in emriyle 537 yılında kilise olarak kurulmuÅŸtu bu yapı. Jüstinyen, Roma döneminin eserlerini aÅŸan bir yapıt bırakmak istiyordu geride.

Kilise bitip de içine ilk girdiÄŸinde imparatorun “Ah Solomon! Seni geçtim” dediÄŸi söylenir.

Image copyrightGetty

1453’te Fatih Sultan Mehmet Ä°stanbul’u Bizanslılardan aldığında Ayasofya hala dünyanın en büyük yapısıydı.

Fetihten sonra hemen camiye dönüştürüldü. Daha sonra yanı başında kurulan Sultanahmet Camii için de esin kaynağı oldu.

Åžimdi de Ayasofya’nın tek tek bölümlerini dolaÅŸalım.

İmparator Kapısı

Ayasofya’nın en büyük kapısıdır. Bizans imparatorları ve yakınları bu kapıdan girermiÅŸ kiliseye. Bir söylentiye göre, Nuh’un Gemisi’nden arda kalan tahtalardan yapılmış.

Ä°mparator Heraklius’un yedinci yüzyılda DoÄŸu Anadolu’ya bu gemiyi aramaya gittiÄŸi bilinir. Kapının üstünde Ayasofya’nın en güzel mozaiklerinden birini, her ÅŸeye kadir Ä°sa mozaiÄŸini görürsünüz.

Omfalyon

Image copyrightGetty

Bizans imparatorları bu yuvarlak mermer alanda taç giyme törenini yapardı. Dördüncü yüzyılda Roma Ä°mparatorluÄŸu DoÄŸu ve Batı Roma olarak ikiye ayrıldıktan sonra Bizanslılar kendilerini antik Roma’nın doÄŸal temsilcisi olarak görüyordu.

Bölünmeden sonra doÄŸudaki Bizans, Batı Roma’dan bin yıl daha uzun ömürlü olmuÅŸtu.

Mozaikler

Image copyrightGetty

Ayasofya’nın üst bölümlerinde muhteÅŸem mozaikler yer alır. En etkileyicilerinden biri, 11. yüzyıldaki Ä°mparatoriçe Zoe’nin portresidir.

Ä°lk evliliÄŸini 50 yaşında yapan Zoe’nin üç kocası olmuÅŸtu. Ä°lk kocasının zehirlenerek öldüğü ve aynı gün ikinci kocasıyla evlendiÄŸi söylenir. Mozaikler her yeni kocaya göre deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

Kubbe

Ayasofya’nın mimari olarak en büyük mirası kubbesidir. Kubbenin öncellerinden çok daha büyük ve yüksek olması hedeflenmiÅŸti.

558’de bir depremde kubbe tümüyle yıkılmıştı. 40 destekle destekli kubbede bugün Kuran’daki Nur Suresi’nden bir ayet görürsünüz.

Image copyrightGetty

Sultan Locası

Osmanlı döneminde Ayasofya külliyeye dönüştürüldü. Binaya yapılan önemli eklemelerden biri 18. yüzyılda kurulan Sultan Locası’ydı. PadiÅŸah kimseye görünmeden burada ibadet edebiliyordu.

Terleyen Sütun

Image copyrightGetty

Ayasofya bugün ibadet için kullanılmasa da 1. Jüstinyen zamanından kalma bir batıl inanç yaşamaya devam ediyor.

Efsaneye göre, ‘terleyen sütun’un bakır kısmındaki küçük deliÄŸe baÅŸ parmağınızı soktuÄŸunuzda parmağınız ıslak çıkarsa tüm hastalıklarınızdan kurtulmuÅŸ olursunuz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.