Sosyal Medya

Güncel

İran: Terör, çirkin yüzünü İstanbul'da gösterdi

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İstiklal Caddesi'nde Meydana gelen patlamayı kınadı.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, ÇıraÄŸan Sarayı'nda Zarif ile baÅŸ baÅŸa bir görüşme gerçekleÅŸtirdi. Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarif, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Ä°stiklal Caddesi'nde meydana gelen saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi. Cevad Zarif, “Bugün güzel ÅŸehir Ä°stanbul'da yaÅŸanan terör olayını ve insan dışı olay, terörün çirkin yüzünü gösterdi. Türk devlet ve milletine baÅŸsaÄŸlığı diliyorum. Terör olaylarının lanetleyerek Allah'tan ölenlere rahmet, ailelerine sabır ve yaralılara da ÅŸifa diliyorum” dedi.

Türkiye ile iÅŸbirliÄŸi Ä°ran arasındaki iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirmek için müsait bir ortamın olduÄŸunu kaydeden Zarif, “Bu iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirmek için ortam çok müsait. Türkiye BaÅŸbakanı'nın baÅŸbakanın Tahran ziyaretinde bu konuların bazıları ele alındı. Ortak yatırımlar ve enerji konusunda, turizm alanında ve ulaşım konusunda daha geniÅŸ kapsamlı ortak bir gümrük alanı üzerinden hareket edip iki ülkenin giriÅŸimcilerinin gidiÅŸ geliÅŸmelerinde kolaylık saÄŸlamak baÅŸta olmak üzere tüm konuları konuÅŸtuk. Bu konular tekrar görüşülecektir ve inÅŸallah 3. Türk Ä°ran Yüksek Düzeyli iÅŸbirliÄŸi konseyi çerçevesinde bu görüşmeler nihayete erecektir. Bizim Türkiye ile iÅŸbirliÄŸimizi geliÅŸtirmek en önemli amacımız” dedi.

“ÇOK DAHA GÜÇLÃœ Ä°ÅžBÄ°RLİĞİ Ä°STÄ°YORUZ”

“Gelecekte iliÅŸkilerimizin ÅŸimdikinden çok daha güçlü olmasını istiyoruz” diyen Zarif, “Çok daha güçlü iÅŸbirliÄŸi istiyoruz. Bölgesel konularda ortak fikirlere sahibiz. Tehdit ve risklerin farkındayız. Mezhepçilik, aşırıcılık ve çatışmalar hepsi ortak gördüğümüz tehlikeler. Ä°ÅŸbirliÄŸi ile buna son vermek istiyoruz. Fikir ayrılıklarımız var ancak temel olarak esas konusunda anlaşıyoruz. Ãœlkelerin toprak bütünlüğü garanti altına alınmalıdır diye düşünüyoruz. Özellikle Suriye ve Irak. Bütün eylemlerimiz bütün davranışlarımız iki ülke içinde entegreyi saÄŸlama yönünde olmalı. Krizin yaÅŸandığı bölgelerde, özellikle Yemen, Libya ve Suriye'de kesinlikle hoÅŸgörülü davranıp sorunların üstesinden gelinmeli diye düşünüyoruz. Yemen'de yaÅŸanan krizin ilk günlerinden itibaren Ä°ran her zaman bu sorunun çözülmesinden yana olmuÅŸtur. Suriye'de ÅŸu anda müzakereler baÅŸlamıştır. Bir süredir ateÅŸkes ilan edilmiÅŸtir. Ä°nÅŸallah kalıcı bir barış ortamı saÄŸlanır ve Suriye'deki bütün kesimler kalıcı barışa ulaşırlar. Biz müzakere yoluyla iki ülkenin de bölgede güçlü olacağına inanıyoruz. Bölgemizde huzur istiyoruz, sorunları diyalogla çözebileceÄŸimize inanıyoruz. Çabalarımız bu yönde sürecek” ifadesini kullandı.

“Ä°RAN HALKI SÄ°ZÄ°N YANINIZDADIR”

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Umarız ki Ä°slam iÅŸbirliÄŸi zirvesi de aslında Ä°slami ülkelerin birliÄŸinin bir sembolü haline gelir. Bu konuda da elimizden gelen her ÅŸeyi yapacağız. Bir kez daha Türkiye'ye misafirperverliÄŸi için teÅŸekkür ediyorum. Ä°ran halkı sizin yanınızdadır.”

“TÃœRKÄ°YE'YÄ° GÜÇLÃœ VE Ä°YÄ° BÄ°R EKONOMÄ°K ORTAK OLARAK GÖRÃœYORUZ”

Zarif, “Biz Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti'nde Türkiye ile olan iliÅŸkilerimize bütün boyutlarıyla önem veriyoruz. Unutmadık ki Türkiye ambargonun uygulandığı zor günlerde Ä°ran'ın yanında yer aldı. Bugün Ä°ran halkının dayanıklılığı sayesinde bu ambargolar kalktı. Bu dönemde de Türkiye'nin güçlü ve iyi bir ekonomik ortak olarak görüyoruz. Ä°nÅŸallah bu sayede iki ülkenin ticaret hacmini 30 milyar dolara ulaÅŸtırırız. Türkiye baÅŸbakanının ziyaretinde bu konuların bazıları incelendi. Petrol ve doÄŸalgaz alanında, turizm alanında ve ulaşım konusunda ortak bir gümrük alanı üzerinden hareket edip iki ülkenin giriÅŸimcilerinin gidiÅŸ geliÅŸlerinde kolaylık saÄŸlamak bunların pesi üzerine konuÅŸtuk. Önümüzdeki haftalarda bu görüşmeler devam edecektir. Ä°nÅŸallah 3. Türk -Ä°ran yüksek düzeyli iÅŸbirliÄŸi konseyi çerçevesinde cumhurbaÅŸkanlığı huzurunda bu görüşmeler nihayete erecektir” dedi.

“BÖLGEMÄ°ZDE HUZUR Ä°STÄ°YORUZ, Ä°NANIYORUZ SORUNLARI DÄ°YALOGLA ÇÖZEBÄ°LÄ°RÄ°Z”

“Bizim Türkiye ile iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirmek en önemli amacımız” diyen Zarif, “Güvenlik, siyaset ve ekonomi alanlarında çok daha güçlü iÅŸbirliÄŸi istiyoruz. Bölgesel konularda ortak fikirlere sahibiz. Tehditlerin ve riskleri farkındayız. Aşırıcılık, mezhepçilik, bunların hepsi bizim ortak gördüğümüz tehlikelerdir. Birbirimizle iÅŸbirliÄŸi yaparak bu tehlikelere son vermek istiyoruz. Bazı fikir ayrılıklarımız var ancak temel olarak anlaşıyoruz. Bütün ülkelerin toprak bütünlüğünü garanti altına alınmalıdır. Çatışmalar son bulmalı. Bütün eylemlerimiz iki ülkenin içinde entegreyi saÄŸlama yönün olmalı. HoÅŸgörüye dayanarak sorunların üstesinde gelinmeli. Yemen'de yaÅŸanan krizin ilk günlerinden itibaren Ä°ran her zaman sorunun çözümünden yana olmuÅŸtur. Suriye'de müzakere baÅŸlamıştır. AteÅŸkes ilan edilmiÅŸtir. Ä°nanıyoruz konuÅŸarak iki ülkeni bölgede etkili gücü olacağın inanıyoruz. Bölgemizde huzur istiyoruz, inanıyoruz sorunları diyalogla çözebiliriz. Çabalarımızı bu doÄŸrultuda devam ettireceÄŸiz” ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.