Sosyal Medya

Coğrafyamız

Masri: PKK ve PYD Suriye halkının düşmanı

Suriye’nin en büyük muhalif gruplarından Ahrar-u Şam’ın liderliğine Eylül 2015’te gelen Muhanned Masri Al Jazeera’ye konuştu. Cenevre’deki müzakerelere, Rusya'nın kısmi çekilmesine ve federal yapı tartışmalarına değindi. "PKK ve PYD Suriye halkının düşmanı" dedi.



Suriye’nin en büyük muhalif gruplarından Ahrar-u Åžam’ın liderliÄŸine Eylül 2015’te gelen Muhanned Masri Al Jazeera’ye konuÅŸtu. "Sınırsız" programına konuÅŸan muhalif lider Masri, Cenevre’deki müzakerelerden federal yapı tartışmalarına ve Rusya’nın Suriye’den çekiliÅŸine kadar pek çok konuya deÄŸindi. Masri, federasyon ilan eden PYD'nin Suriye halkının düşmanı olduÄŸu görüşünde.

"Rusya’nın kararı herkes için bir sürprizdi"

Rusya’nın Suriye’den ana güçlerini çekme kararını sürpriz olarak deÄŸerlendiren Masri, bu kararın gerçek olup olmadığını görmek için zamana ihtiyaç olduÄŸunu belirtti. Masri, bu kararın sebebinin ise operasyonun yüksek giderleri ve düşük petrol fiyatları olduÄŸunu ifade etti ve ÅŸunları söyledi:

"Rusya’nın kararı herkes için bir sürprizdi. Bu kararla ilgili durumun netleÅŸmesi için biraz zaman gerek. Özellikle ‘terörist gruplar’ı hedef almaya devam edecekleri ve Suriye’nin Tartus kentindeki deniz üssü ile Lazkiye’deki hava üssünü tutacakları ÅŸeklindeki Rus açıklamalarından sonra bu kararın gerçek bir karar olup olmadığını ve Rusya’nın ne oranda çekileceÄŸini görmek için zaman gerek. Bekleyip ne olacağını göreceÄŸiz."  

"Rusya’nın rejime bir siyasi çözüm dayatabileceÄŸinden şüpheliyiz"

Muhalif lider, Rusya’nın rejime güvenmediÄŸini ve kendisini zor duruma düşürmesinden endiÅŸelendiÄŸini savundu;

“Biz bu rejimi biliyoruz. Kendi kararının sahibi olmadığını da biliyoruz.  Rejimin son açıklamalarından sonra Rusya’nın bile garantörü olduÄŸu rejimin kendisini zor duruma düşürmesinden endiÅŸelerini seziyoruz. Rejimin siyasi çözümü reddetmesi Rusya’yı uluslararası toplumunun karşısında zor durumda bırakabilir. Rusya’nın rejime bir siyasi çözüm dayatabileceÄŸinden şüpheliyiz. Biz bu rejimin manevralarını çok iyi biliyoruz. VerdiÄŸi hiçbir söze baÄŸlı kalmadığını da biliyoruz."

"Devrimcilerin tekrar sahada ilerleyeceğine inanıyoruz"

Masri, "Rusya’nın rejime bir çözüm dayatma gücünü olduÄŸuna inanırsanız Rusya ile müzakereye oturur musunuz?" sorusuna ise ÅŸu yanıtı verdi:

"EÄŸer bu çözüm Suriye halkının taleplerini karşılıyorsa ve onların Müslüman kimliklerini koruyorsa olabilir. Rejimin son 5 ayda gerçekleÅŸtirdiÄŸi kısmi kazanımları biz zaten kırılgan ilerleme olarak görüyoruz. Rejimin bunu koruyabileceÄŸini düşünmüyoruz.  Suriye’de sahanın eski haline (Rusya müdahalesi öncesine) geri döneceÄŸini düşünüyoruz. Devrimcilerin tekrar sahada ilerleyeceÄŸine inanıyoruz. Bundan AteÅŸkesin bozulabileceÄŸini mi anlamalıyız? Biz ateÅŸkesin ilk gününde beri onun sürdürülebilir olmadığını söylemiÅŸtik.Daha ilk günden itibaren rejim ateÅŸkesi ihlal etmiÅŸti. Sahadaki geliÅŸmelerin ışığında bu ateÅŸkesin devam edebileceÄŸini düşünmüyoruz." 

"PKK ve PYD Suriye halkının düşmanı"

Suriye’de herhangi bir federal yapıya karşı olduklarını ve bunun bir kırmızı çizgi olduÄŸunu ifade eden Masri, PKK’nın Suriye uzantısı PYD’yi Suriye rejimi ile iÅŸbirliÄŸi yapmakla suçladı ve onun Suriye halkı düşmanı olduÄŸunu söyledi:

“Suriye’nin bölünmesini asla kabul edemeyiz. Bu bizim için bir kırmızı çizgi. Bu hem halkın hem de silahlı gruplar tarafından reddedilen bir konu. PKK ve PYD’yi Suriye halkının düşmanı olarak görüyoruz. Rejim ile iliÅŸkileri var. Bazı bölgelerde muhaliflere silah kaldırdılar. Halep’in kuzey kırsalında biz bunu yaÅŸadık.”

Masri, Cenevre’deki müzakere sürecinin hâlâ hiçbir getirisinin olmadığını savunarak orada muhalifleri temsil eden müzakere heyetinin devrim ilkelerinden vazgeçmemesini ve taviz vermemesini istedi.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.