Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kırgızistan'dan Özbek sınırına asker takviyesi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev, sınırda görev yapan muhafız birliklerin güçlendirilmesi talimatını verdi



Özbekistan sınır muhafız birliklerin Kırgız-Özbek sınırına asker ve zırhlı araçları yığması üzerine Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, sınırda görev yapan muhafız birliklerin güçlendirilmesini emrini verdi.

CumhurbaÅŸkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, CumhurbaÅŸkanı Almazbek Atambayev'in, Sınır Devlet Hizmetleri BaÅŸkanı Rahimberdi DuyÅŸenbiyev’i kabul ederek, ülkenin sınırlarının kuvvetlendirilmesi ve savunulması ile ilgili önlemler hakkında bilgi aldığı belirtildi. Atambayev’in görüşmede, DuyÅŸenbiyev’e sınırda görev yapan birliklerin güçlendirilmesini talimatını verdiÄŸi ifade edildi.

Bu arada, Kırgızistan Sınır Devlet Hizmetleri’nden yapılan yazılı açıklamada, Kırgızistan-Özbekistan arasındaki tartışmalı sınır bölgesine sabah 35-40 Özbek askerinin 2 zırhlı araç ve 2 kamyonun konuÅŸlandığı bildirildi. Açıklamada, bu geliÅŸme üzerine Kırgız tarafının inisiyatifiyle Özbek Sınır Birliklerinin temsilcileri ile görüşmelere baÅŸlandığı belirtildi.

Yine tek taraflı olarak “Medeniyet” karayolu gümrük kapısını da kapattığını duyuran Özbekistan’ın "Dostluk" gümrük kapısını kullanan vatandaÅŸlara ve araçların geçiÅŸine sınırlama getirdiÄŸi belirtildi. Bu bölgedeki sınır gümrük kapılarını kullanan Kırgızistan vatandaÅŸlarının Özbekistan’a geçiÅŸine izin verilmediÄŸi kaydedildi.

Kırgız tarafı da Fergana Vadisi'ndeki Baymak, Ken-Say ve Kadamjay karayolu gümrük kapılarını tek taraflı olarak Özbekistan vatandaşların geçişine kapatarak güvenlik önlemlerini arttırdığını duyurdu.

Özbekistan ile Kırgızistan arasında toplam bin 99 kilometre ortak sınır bulunurken, iki ülke arasında yıllar önce başlayan sınır belirleme çalışmalarına rağmen, taraflar arasında hala 300 kilometrelik kısımla ilgili mutabakat sağlanamıyor. Söz konusu sınırda yaklaşık 50 tartışmalı nokta bulunuyor. Belirlenemeyen noktalarda bulunan yerleşim birimlerinde yasa dışı sınır geçişleri yüzünden iki ülkenin askerleri sık sık karşı karşıya geliyor.

Öte yandan, CumhurbaÅŸkanı Almazbek Atambayev’in Kırgızistan’ın güneyindeki Fergana Vadisi'nde yer alan OÅŸ ve Celalabad bölgelerini ziyaret ederek dün akÅŸam BiÅŸkek’e dönmesinin ardından bölgedeki Özbek sınır birliklerinin hareketlenmesi dikkati çekti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.