Güncel
Suriyeli mülteciler Nisan'da vatandaşlık için başvurabilir
Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların önemli bir bölümü Nisan sonu itibariyle beş yılı doldurduklarından vatandaşlık için başvurma hakkına sahip olabilecek
Türkiye-AB anlaÅŸmasının olumlu sonuçlanması halinde Türkiye’ye gönderilmesi planlanan, yaklaşık 1 milyon kaçak göçmenle birlikte Türkiye’deki sığınmacı sayısı 4 milyona yaklaÅŸacak. Türkiye'de yaÅŸayan ve sayıları 2 milyon 720 bin olarak açıklanan Suriyeli mülteciye, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın açıkladığı 170 bin Iraklı mültecinin ilavesiyle sayı, 2 milyon 890 bine yükseliyor. Ayrıca Türkiye’de doÄŸan Suriyeli çocuk sayısının 152 bine ulaÅŸtığı açıklandı.
DW’de yer alan analiz habere göre ilk mülteci kafilesi, 29 Nisan 2011'de Türkiye'ye giriÅŸ yaparak kamplara yerleÅŸtirildi. Yasa uyarınca, 29 Nisan 2016’dan itibaren, geriye dönük olarak 5 yıllık ikamet süresini dolduran Suriyelilere, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlığı talep etme” hakkı doÄŸuyor. 29 Nisan’dan itibaren, peyderpey bu hak, diÄŸer Suriyeli mülteciler için de söz konusu olacak.
Yasa, vatandaÅŸlık taleplerinin Bakanlar Kurulu’nca karara baÄŸlanmasını öngörüyor.
CHP RAPORU: VATANDAÅžLIK HAKKI VERÄ°LMESÄ° KOLAYLAÅžTIRILACAK
AKP'nin, Türkiye'deki siyasi dengeleri etkileyebilecek böyle bir adıma istekli olduğunu öne süren CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, hazırladığı raporda şunları öne sürüyor:
“2019'daki üç seçime milyonu aÅŸkın mültecinin, yeni seçmen olarak katılımı söz konusu olacak. Suriyelilerin vatandaÅŸlığa kabulüyle, seçmen dengeleri deÄŸiÅŸecek. Bu yıl olası bir erken seçim ya da referandum durumunda, 29 Nisan 2011’den sonra giriÅŸ yapmış olanların vatandaÅŸlığa kabulü halinde, asgari 400-500 bin, yeni “mülteci seçmen” oy kullanabilecek” görüşünü dile getiriyor.
Toprak, “Mültecilerin yoÄŸun olarak yerleÅŸtikleri GüneydoÄŸu ve sınır illerinde siyasi tablo daha da derinden etkilenecek. ÖrneÄŸin 90 bin nüfuslu ve 120 bin Suriyeli mültecinin yaÅŸadığı, Nobel Barış Ödülü adaylığına baÅŸvuran Kilis’te, gelecek seçimlerde, Suriye asıllı bir belediye baÅŸkanının, ya da TBMM’ye “Suriye asıllı TC vatandaşı” vekillerin seçilmesi söz konusu olabilecek. Åžanlıurfa, Gaziantep, Mardin, Hatay, Adana, Mersin vb. illerden de Suriye asıllı TC vatandaşı milletvekillerinin TBMM’ye girmesi gündeme gelebilecek”
YENÄ° YATIRIMLAR
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bölgedeki illerde TOKÄ° kanalıyla çok sayıda konut üretileceÄŸini, yaygın bir yerleÅŸim planlamasına gidileceÄŸini açıkladı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın “Bir yılda GüneydoÄŸu’yu yeniden inÅŸa edeceÄŸiz” açıklaması da bu yönden dikkat çekici.
CHP'li Toprak raporunda; “CumhurbaÅŸkanı ve Kalkınma Bakanının açıklamaları, demografik yapının dönüştürülmesi, Kürt nüfusun dengelenmesi düşüncesini sistematik bir ÅŸekilde akla getirmektedir. Ağırlıkla GüneydoÄŸu Anadolu olmak üzere, yurda dağılmış mülteciler için planlanan strateji, yurttaÅŸlık aÅŸaması sonrasında GüneydoÄŸu’da dil, kültür ve yaÅŸam biçimine yabancı olmadıkları, Kürtler gibi doÄŸurgan Suriyeli ve diÄŸer mültecilere, bu illerde resmi yerleÅŸim ve ikamet izinlerinin verilmesidir. AKP hükümeti, mülteci yerleÅŸim planıyla mültecileri bölge illerine dağıtarak, Kürt nüfusun yoÄŸun olduÄŸu yerlerde, demografik deÄŸiÅŸime gitmeyi düşünüyor olabilir ki, bunun ipuçlarını da görmek mümkün” tespitine yer veriyor.
Henüz yorum yapılmamış.