Sosyal Medya

Güncel

'Türkiye ile anlaşmak zorundayız'

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Birliğinin Türkiye ile sığınmacı krizi meselesinde anlaşmaya varacağını söyledi ve "Türkiye ile anlaşmak zorundayız ve bu anlaşma Avrupa Konseyi, Cenevre Sözleşmesi, insan haklarına ilişkin uluslararası yasalara uyumlu olmak zorundadır." dedi.



Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, AB ile Türkiye arasındaki mülteci zirvesinin gerçekleştirildiği Brüksel'de gazetecilere konuştu. Türkiye ile mülteci krizinin sonlandırılması amacıyla gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda bir anlaşmanın sağlanacağına inandığını söyleyen Schulz, anlaşmaya varılamaması durumunda Avrupa'daki mülteci sayısının artmaya devam edeceğini ifade etti.

AB'ye üye 28 ülkenin liderlerinin mültecilerin Avrupa'ya nasıl gireceÄŸini tartışacağını ifade eden Schulz şöyle konuÅŸtu: 

"Türkiye ile anlaşmak zorundayız ve bu anlaşma Avrupa Konseyi, Cenevre Sözleşmesi, insan haklarına ilişkin uluslararası yasalar, kurallar ve düzenlemelerle uyumlu olmak zorundadır."

Ãœye ülkelerin, mültecilerin dağıtımı konusunda etkin rol almadığını ve Türkiye ile iÅŸbirliÄŸi yapmadığına iÅŸaret eden Schulz, "En azından Türkiye bizimle konuÅŸuyor, bazı ülkeler konuÅŸmuyor bile" dedi. 

AB liderleri Brüksel'de

Türkiye ile AB arasında göç kriziyle birlikte artan iÅŸbirliÄŸinin son aÅŸaması 17-18 Mart’ta Brüksel’de yapılmakta olan zirve. 7 Mart’ta yapılan bir önceki zirvede BaÅŸbakan DavutoÄŸlu Avrupa BirliÄŸi ülkelerine yeni bir öneri sunmuÅŸ, 28 ülke öneriyi tartışacağını söylemiÅŸti. Son kararın bugün ve yarın Brüksel'de gerçekleÅŸtirilen zirvede verilmesi planlanıyor. Öneriye göre Türkiye’nin kaçak yolla Yunanistan’a geçen her Suriyeli sığınmacıyı geri alması, buna karşılık aynı sayıda Suriyeli mülteciyi bir AB ülkesinin yasal yollarla kabul etmesi öngörülüyor. Aynı zamanda, Türkiye’nin AB üyeliÄŸi yolunda atılan adımların sıklaÅŸtırılması ve yeni fasılların açılması da talep ediliyor. Ayrıca Türk vatandaÅŸlarının vizesiz Schengen bölgesine seyahatinin Haziran 2016’ya çekilmesi isteniyor.

Kaynak: Al Jazeera, AA 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.