Sosyal Medya

Dünya

Sudan'dan sığınmacılara uyarı: Vatandaş muamelesi görmeyecekler

Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı Güney sudan'dan gelen sığınmacılara vatandaş muamelesi yapmayacaklarını söyledi



Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı İbrahim Mahmud, Güney Sudan'ın isyancılara desteğini kesmemesi halinde sınır kapılarını yeniden kapatacaklarını söyledi. Mahmud, ülkelerine gelen Güney Sudanlı sığınmacılara da uluslararası hukuk çerçevesinde davranacaklarını kaydederek, "Devlet Başkanı Beşir'in Güney Sudan savaşı başladığında belirttiği gibi onlara vatandaş muamelesi yapamayız" ifadesini kullandı.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ile Afrikalı arabulucu Thabo Mbeki'nin görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Mahmud, "Cuba yönetiminin isyancılara desteği devam ettiği sürece sınırı kapalı tutacağız" dedi.

Mbeki ise Beşir ile yaptıkları görüşmede Sudan ile Güney Sudan arasında 2012'de varılan antlaşmayı ele aldıklarını aktardı ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

Sudan, güney komşusunu son dönemde Mavi Nil ve Güney Kordofan eyaletlerindeki isyancılara destek vermekle suçlarken, Güney Sudan da aynı şekilde Hartum yönetiminin topraklarındaki isyancıları desteklediğini iddia ediyor.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, ocak ayında Güney Sudan ile beş yıldır kapalı tutulan sınır kapılarının açılması yönünde talimat vermişti.

Güney Sudan, 2011 yılında yapılan referandum sonucunda Hartum'dan ayrılıp bağımsızlığını ilan etmişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.