YaÅŸam
Bakkalını kütüphaneye dönüştürdü
Abdulkadir Doğan, emekli olduktan sonra, kitap sevgisi dolayısıyla dükkanını kütüphaneye çevirdi.
Hatay'ın Erzin ilçesinin Başlamışlı köyünde yaşayan Abdulkadir Doğan, bakkallıktan emekli olduktan sonra, kitap sevgisi dolayısıyla dükkanını kütüphaneye dönüştürdü.
Doğan: 'Okuduğum tüm kitaplar ve dergiler, satın aldığım ya da hediye gelen plak ve kasetler eve sığmaz oldu. Emekli olunca, bakkal dükkanımı kapatarak kütüphaneye dönüştürdüm. Kütüphanemde bin 343 kitap bulunuyor. Kitaplarım genellikle din, tarih, edebiyat, kültür ve roman türünde. Arşivimde 357 dergi var'
Gününün tamamını kütüphanesinde geçiren 74 yaşındaki Doğan, 60 yıldır okuduğu tüm kitap ve dergiler ile sahip olduğu plak, kasetleri dükkanında kurduğu kütüphanede muhafaza ettiğini söyledi.
Okumaya ortaokul yıllarında başladığını ve okuma sevgisini Türkçe öğretmenine borçlu olduğunu anlatan Doğan, 'Okuduğum tüm kitaplar ve dergiler, satın aldığım ya da hediye gelen plak ve kasetler eve sığmaz oldu. Bakkal dükkanından emekli olunca bir süre daha dükkanımı işlettim. 6 yıl önce de bakkal dükkanımı kapatarak kütüphaneye dönüştürdüm' dedi.
'Kitaplar en iyi dostum'
Doğan, her gün işe geldiği gibi kütüphanesine geldiğini, burada kitap okuyarak ve müzik dinleyerek vakit geçirdiğini belirtti.
Kitap ve dergilerinin tamamını sınıflandırarak ve numaralandırarak kayıt defterini tuttuğunu aktaran Doğan, şöyle konuştu:
'Hayatım boyunca okuduğum hiçbir kitabı kaldırıp atmadım. Kütüphanemde bin 343 kitap bulunuyor. Kitaplarım genellikle din, tarih, edebiyat, kültür ve roman türünde. Arşivimde 357 dergi var. Bunlar, Diyanet İşleri Başkanlığının çıkardığı dergiler ile dini içerikli dergiler. Ayrıca müziğe de merakım var. Kütüphanemde halk ve sanat müziği ile mahalli sanatçılara ait 2 bin 500 kadar kaset ve plak var. Kendime burada bir dünya kurdum. Kitaplar en iyi dostum oldu. Bazen arkadaşlarım yanıma gelir, bazen de mahallenin çocukları gençleri gelir. Köye ilk defa yolu düşenler dükkan görünümlü kütüphane görünce şaşırıyor. Köylüler ise bu duruma alıştı.'
Yeni nesilde okuma alışkanlığının zayıf olduğundan yakınan Doğan, 'Maalesef, televizyon, bilgisayar ve internet okumayı olumsuz etkiliyor. Bizim dönemimizde bilgiye ulaşmak için kitap, dergi ve gazeteden başka seçenek yoktu. Şimdiki kuşak akıllı telefonu, interneti tercih ediyor. Televizyon ise kitap ve okuma sevgisini olumsuz etkiliyor' diye konuştu.
Henüz yorum yapılmamış.