Sosyal Medya

Coğrafyamız

Peşmerge'den Musul operasyonuna katılmak için iki şart

Hewler, Peşmerge’nin Musul operasyona katılması için uluslararası koalisyondan ağır silahlar, Bağdat’tan da, Musul’daki Kürd yerleşim yerlerinin kontrolünü istiyor.



Irak ve Federal Kürdistan Yönetimi’nde gözler Musul Operasyonu’na çevrilmiÅŸ durumda. Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u Haziran 2014'te iÅŸgal eden IŞİD, kentteki ağır silahları ele geçirerek Irak ve Suriye’de büyük alan hakimiyetine sahip oldu. IŞİD, Musul vilayetinin yanı sıra, Tikirit, Ramadi ve Feluce’yi de kontrol altına alarak bu bölgelerden Federal Kürdistan Yönetimi’ne doÄŸru büyük göç dalgalarına da neden oldu. Musul Operasyonu’nun konuÅŸulduÄŸu günlerde, IŞİD’in ilerleyiÅŸine son veren PeÅŸmergelerin operasyona katılımları da tartışma konusu oluyor. GeçtiÄŸimiz hafta BaÄŸdat’ı ziyaret eden ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın IŞİD Ä°le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Musul Operasyonu’nun baÅŸlamak üzere olduÄŸunu açıklarken Irak Ordusu’na baÄŸlı askerin Federal Kürdistan Yönetimi ’nin Mahmur Ä°lçesi’ne operasyon için konuÅŸlandı.

Federal Kürdistan Yönetimi BaÅŸkanı Mesud Barzani’nin Danışmanı Kîfah Mehmûd, PeÅŸmerge Bakanlığı’nın, Irak Savunma Bakanlığı ve koalisyon güçleri ile Musul’u kurtarma operasyonu konusunda bir görüşme gerçekleÅŸtirildiÄŸini ve bazı konularda uzlaşıldığını söyledi. Mehmûd, Musul Operasyonu’na hiçbir milis gücün katılmayacağı konusunda anlaÅŸmaya vardıklarını ve HeÅŸdi Åžabi ve PKK’nin operasyonda yer almayacaklarını söylüyor. Musul Operasyonu’nundaki askeri hazırlıkları öğrenmek için görüştüğümüz Mahmur’daki Federal Kürdistan Yönetimi PeÅŸmerge komutanları harekatın hazırlık sürecinde olduÄŸunu PeÅŸmerge’nin operasyona katılabilmesi için yardımların yapılması gerektiÄŸini ve”Sünnilerin jandarması” olmayacaklarını ifade ediyorlar.

PeÅŸmerge’ye ağır silah talebi

Mahmur Cephesi komutanlarından General Nejad Eli, PeÅŸmerge’nin operasyondaki rolüne iliÅŸkinBasHaber’e açıklamalarda bulundu. Federal Kürdistan Yönetimi BaÅŸkanı Mesud Barzani ve Hewler’in BaÄŸdat Hükümeti ve uluslararası koalisyon ile operasyonu konuÅŸtuÄŸunu açıklayan Eli, Hewler’in PeÅŸmerge’nin operasyona katılması için uluslararası koalisyona ve BaÄŸdat’a bazı ÅŸartlar sunduÄŸunu söylüyor. Hewler’in ÅŸartlarından birinin PeÅŸmerge’ye ağır silahlar verilmesi olduÄŸunu açıklayan Eli,“PeÅŸmerge’nin IŞİD’e karşı elde ettiÄŸi baÅŸarılar ortada. PeÅŸmerge’nin yer almayacağı bir operasyonun baÅŸarılı olması mümkün deÄŸil. Åžartlarımız var. Bize ağır silahlar gönderilmediÄŸi sürece, Musul çevresinde yaÅŸayan Kürd köylerinin kontrolü bize verilmediÄŸi sürece operasyona katılmayacağız. Irak ve uluslararası koalisyon istiyor diye Musul Operasyonu’na dahil olmayacağız” ifadelerini kullanıyor.

Nejad Eli, PeÅŸmerge’nin Åžengal Operasyonu’da gösterdiÄŸi baÅŸarının Musul’da da göstermeye hazır olduÄŸunu ancak ÅŸartlarının yerine gelmesi ile operasyonun baÅŸlayacağını savunuyor. Musul çevresindeki Kürd köylerinin kontrolünün PeÅŸmerge’ye verilmesini de uluslararası koalisyona ve BaÄŸdat’a ÅŸart olarak sunduklarını söyleyen Eli, “Musul çevresinde yüzlerce Kürd köyü ve yerleÅŸimi var onların kontrolü de PeÅŸmerge’nin elinde olmalı. Oradaki yurttaÅŸlarımızın can ve mal güvenliklerini de bizim saÄŸlamamız lazım. Kürdlerin yaÅŸam alanlarını Irak Ordusu’na ve Sünni Araplara bırakamayız”ifadelerini kullandı.

General Ehmed Gerdi: 15 bin Peşmerge katılacak

Ekim 2014’te Federal Kürdistan Yönetimi Parlamentosu’nun isteÄŸi ve Federal Kürdistan Yönetimi BaÅŸkanı Mesud Barzani’nin kararı ile Kobanê’ye giden ilk 150 kiÅŸilik PeÅŸmerge birliÄŸine komuta eden ve ÅŸu anda Mahmur Cephesi’nde bulunan General Ehmed Gerdi’de olası Musul Operasyonu’nu deÄŸerlendirdi. PeÅŸmerge’nin Barzani ve PeÅŸmerge Bakanlığı’nın vereceÄŸi kararları yerine getirmeye hazır olduÄŸunu söyleyen Ehmed Gerdi, Musul Operasyonu için kimi kararların alındığını ve PeÅŸmerge’nin operasyona 15 bin kiÅŸilik bir kuvvetle katılacağını söylüyor. Operasyon tarihini güvenlik kaygıları ile açıklamayan Gerdi, PeÅŸmerge’nin Musul’un ÅŸehir merkezine de girmeye hazır olduÄŸunu dile getiriyor.

“Musul’daki IŞİD, Federal Kürdistan Yönetimi için tehdit”

KonuÅŸmasının devamında, PeÅŸmerge’nin yankı uyandıran Åžengal Operasyonu’na da deÄŸinen Gerdi,“PeÅŸmerge her zaman operasyonlar için hazır durumda. Åžengal Operasyonu PeÅŸmerge’nin savaÅŸ tecrübesini herkese kanıtlamıştır. Uluslararası koalisyon ile olan koordinasyonumuz IŞİD’e büyük darbeler vurmuÅŸtur. Musul Operasyonu’na katılacak PeÅŸmergeler de aynı baÅŸarıyı elde edecekler” deÄŸerlendirmesinde bulundu. IŞİD’in Suriye’nin Rakka kentinde de zayıfladığını açıklayan General Gerdi, Musul’un alınmasının hayati olduÄŸunu söylüyor. Gerdi, Musul’un Federal Kürdistan Yönetimi ’ne yakın olduÄŸunu ve IŞİD’in Musul’daki varlığının Federal Kürdistan Yönetimi ’ye tehdit oluÅŸturduÄŸunu açıklayarak, “Federal Kürdistan Yönetimi kendi güvenliÄŸi için de IŞİD’in Musul’dan çıkarılması için elinden geleni yapacaktır. Musul’un alınması Federal Kürdistan Yönetimi ’ni de rahatlatacaktır” ÅŸeklinde konuÅŸuyor.

“HeÅŸdi Åžabi ve PKK operasyona katılmayacak”

“PKK gerillaları ve HeÅŸdi Åžabi milisleri Musul Operasyonu’na katılacaklar mı?” sorumuza “Musul halkı ve uluslararası güçler operasyona Irak Ordusu’nun ve Vatan Cephesi kuvvetlerinin katılmasını istiyor. Özelikle Musul halkı ve Musul’daki Sünni aÅŸiret ileri gelenleri PeÅŸmerge’yi Musul’da görmek istediklerini ifade ediyorlar. HeÅŸdi Åžabi’nin Musul’a girmesi mezhep kargaÅŸasını büyütecektir. PKK de katılmayacak. Karar böyle alınmış. Irak Ordusu ve PeÅŸmerge beraber operasyona katılacaklar ve IŞİD’i Musul’dan çıkaracaklar” yanıtını veren Gerdi, IŞİD’in Irak’tan tamamen çıkarılması için Irak Ordusu ile baÅŸka operasyonların da yapılabileceÄŸini ifade ediyor.

Mahmur ve Musul Operasyonu için bölgede ciddi askeri hareketliliÄŸin olduÄŸunu kaydeden Zerevani PeÅŸmerge BirliÄŸi Komutanı Eziz Weysi’de Musul Operasyonu’na iliÅŸkin açıklamalarda bulundu. PeÅŸmerge’nin Federal Kürdistan Yönetimi BaÅŸkanı Mesud Barzani ve Federal Kürdistan Yönetimi PeÅŸmerge Bakanı’nın kararlarını beklediÄŸini ifade eden Weysi, bölgede askeri hareketliliÄŸin baÅŸladığını, operasyon da zamanında olacağını söylüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.