Sosyal Medya

Güncel

Rusya nasıl bir Suriye bıraktı?

30 Eylül'den bu yana Suriye'de askeri operasyon düzenleyen Rusya, 'hedeflerini gerçekleştirdiğini' belirterek ana güçlerini çekmeye başladığını duyurdu. Rusya'nın operasyonu rejime ne kattı, sivillere ne kaybettirdi? Rusya'nın Suriye'deki mirasını derledik.



'Terörle mücadele' gerekçesiyle resmi olarak 30 Eylül 2015'te Suriye’de askeri operasyon baÅŸlatan Rusya, 167 gün sonra "operasyonun hedeflerini gerçekleÅŸtirdiÄŸini" ve ana güçlerini Suriye’den çekeceÄŸini açıkladı. Rusya’nın baÅŸlattığı operasyon rejime kazanımla saÄŸlarken yüzlerce sivilin ölümüne neden oldu. Binlerce kiÅŸi de bu hava saldırıları nedeniyle sığınmacı durumuna düştü.  

Rusya operasyonu rejime ne kazandırdı?

Rusya’nın hava saldırılarının büyük bir kısmı IŞİD yerine Esed karşıtı muhalifleri hedef aldı. Bunun sonucunda rejim, sahada kazanımlar elde etti. Åžii milislerle desteklenen Suriye ordusu, Türkiye sınırındaki Lazkiye kırsalını muhaliflerden geri aldı.

Åžubat ayında Suriye ordusunun, muhaliflerin kuÅŸatması altındaki Nubbul ve Zehra’ya ulaÅŸmasıyla, rejim Halep'in kuzey kırsalıyla güneyi arasındaki baÄŸlantıyı kopardı.

Halep’in güney kırsalında da önemli ilerleme kaydeden rejim, Rus hava desteÄŸi sayesinde Åžam-Halep karayolunu geri almaya yaklaÅŸmıştı.

Rejim güçleri ayrıca Halep’in doÄŸu kırsalında IŞİD’in denetiminde 20 köyü yeniden ele geçirdi ve böylelikle Halep’i Hama’ya baÄŸlayan tek ikmâl yolunu da konsolide etti.

Rejim Åžam kırsalında da kontrolünü geniÅŸletti ve DoÄŸu Guta’nın Merc bölgesinin büyük bir kısmını ele geçirdi.

Saldırılardan en çok siviller etkilendi

Suriyeli muhaliflerin çatı örgütü Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu, 5 ay önce baÅŸlayan operasyonların ilk üç ayının bilançosunu açıkladı. SMDK'ya göre Rus operasyonlaında ölen bin 730 Suriyeliden 135’i çocuk, 115’i de kadın.

Yardım kuruluÅŸlarının verilerine göre Ä°dlib, Halep, Dera ve Lazkiye’de 27 tıbbi merkez, 22 okul ve hastane hava saldırılarının hedefi oldu.

Rusya’nın yoÄŸunluklu olarak muhaliflerin denetimindeki sivil yerleÅŸim alanlarını hedef alması sonucunda büyük bir göç meydana geldi. En az 500 bin sivil yerinden oldu. 

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.