Sosyal Medya

Dünya

Rus medyası: Esad'ın sonu Necibullah gibi olacak

Putin'in Suriye'den askerlerini çekme talimatı Rus medyasında 90'lı yıllar da Afganistan'dan geri çekilen Sovyetleri hatırlattı. Medya Esad'ın sonunun da Necibullah'ın sonu gibi olacağını öne sürdü



Suriye'de bulunan askeri gücün "önemli bir bölümünü" geri çekme kararı alan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gece geç saatlerde ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Alınan kararın siyasi çözüme hizmet edeceğini belirten Putin'in kararıyla ilgili medyada farklı değerlendirmeler yapıldı. Görev başarıyla tamamlandı diyenler de var, ekonomik gerekçelere bağlayanlar da. ABD ile varılan gizli anlaşmanın yürürlüğe girdiğini söyleyenlerin yanısıra, "çekilmek de neymiş? bir saat içinde aynı kuvvetler eski pozisyonuna dönebilir " diyenler de.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rus askerlerinin Suriye'den çekilmesi talimatının ardından Rus medyası Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad hakkında ilginç yorumlar yapmaya başladı.

Orta Asya haberlerini yayınlayan www.centrasia.ru sayfası editörü Vitaliy Hlupin, Putin’in bu kararını Sovyetlerin 1990 yıllarda Afganistan’dan kaçışına benzetti ve Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esad’ın sonunun 90'larda Sovyetler tarafından yalnız bırakılan Afgan lider Muhammed Necibullah’ın sonu gibi olacağını yazdı.

Kendi yönettiÄŸi sayfasında konu ile ilgili sohbeti yayınlanan Vitaliy Hlupin, Suriye savaÅŸanın bir bataklık olduÄŸunu ve sonunun görünmediÄŸini de savunarak Esad’i destekleyenlerin artık bunu mali açıdan yapamayacaklarını da belirtti.

Suriye’de kargaÅŸanın devam edeceÄŸini ve ABD liderliÄŸindeki batı devletlerinin bu savaşın bitmesini istemediÄŸini de vurgulayan Rus gazeteci, Putin’in Suriye’yi bombalayarak 3 hedefe ulaÅŸtığını bildirdi:

PUTÄ°N'Ä°N HEDEFLERÄ°

Hlupin, “Bugünkü Rusya hükümeti Suriye savaşı gibi bir krizin içinden çıkamaz, dolayısıyla Putin’in bu kararı yerinde bir karardır. Kremlin bana göre bu savaÅŸa katılarak ÅŸu üç hedefe ulaÅŸmış oldu:

1- Başarıyla silahlarını test etti. Şimdi silah tüccarları bu silahları daha fazla satın alacak.

2- Ordu iyi bir tatbikattan geçirildi.

3-  Kremlin kendi otoritesini yüceltti, birilerini onunla hesaplaÅŸmaya zorladı ve bununla da bir manada uluslararası izolasyonu bir miktar kırmış oldu.” yorumu yaptı.

Vitaliy Hlupin Putin’in Rus ordusunun Suriye’de uluslararası terörizmle mücadelede "durumu radikal olarak deÄŸiÅŸtirdik” iddiasının yanıltıcı olduÄŸunu da savundu:

“Buradaki tek baÅŸarı zamanında Suriye’yi ve onun lideri Esad’i yalnız bırakıp kaçmaktı. Ä°ÅŸte bu baÅŸarı elde edilmiÅŸtir…”.

Putin'in çekilme kararını Esad'ın geleceğini kriter olarak görenler çoğunluğu oluşturuyor. Eğer Esad Cenevre süreciyle birlikte devredışı kalırsa, müttefik güçler etkisizleşirse Kremlin başarılı sayılmayacak.

Her şeye rağmen kararla ilgili iyimser bir yaklaşım sözkonusu; hem İngiltere Dışişleri Bakanlığı hem de beyaz saray'ın bu hamleyi yapıcı olarak değerlendirmesi Rusların Kırım'ın ilhakıyla başlayan izolasyondan kurtulabilmesi için bir şans olarak değerlendiriliyor

NECÄ°BULLAH

Afganistan'ın eski komünist lideri ve bir zamanların en çok korkulan adamı Necibullah, Kabil Kasabı olarak tanınıyordu. Afgan gizli servisi Kad'ın başkanlığını yürüttü. 1979-89 yılları arasında Afganistan, Sovyet işgali altındayken binlerce Afgan'ın ölümünden sorumlu tutuluyordu. Kabil Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu 50 yaşındaki Necibullah, 1986'da devlet başkanı oldu. Moskova'nın en çok güvendiği Afgan liderlerden biriydi.

Ancak 1989'da Sovyet birlikleri çekildiğinde, kendi rejimini meşrulaştırmak için başkanlarını kendine bağlamak istedi. Tüm çabalarına rağmen Kızılordu'suz bir yönetimi beceremedi ve Nisan 1992'de Taliban Kabil'i ele geçirdi ve Necibullah bir direğe asılarak idam edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.